КОЗУНАК СЪС СУХИ ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ И БЯЛ ШОКОЛАД

 

5 - яйца М
250 г - кристална захар
300 мл - прясно мляко
30 мл - олио
3 - 4 - прахчета ванилин
1 ампула - ром
настъргана кора от 1 лимон/портокал
500 г  - брашно 00
500 г - брашно Манитоба
42 г - свежа мая
125 г - разтопено масло
ПЛЪНКА
100 г - сушени червени боровинки
100 г -  нарязан  на ситно бял шоколад
и още  50 - 70 г разтопен бял шоколад   + 1 ч . л . масло за декорация
малко цветна захар за поръска
белтък за намазване на козунака
бланширани бадеми


Маята се разтваря в 150 мл топло прясно мляко с 1 с . л . от захарта и 3 - 4 с . л . брашно. разбърква се и се оставя да се активира, за 15 - 30 минути.
Двата вида брашно  се изсипват  в купата на миксера, прави се кладенче и се прибавят разбитите предварително яйца, захарта,, следва млякото, 30 мл олио, активираната мая, настърганата лимонова кора, ромовата есенция и ванилин.  Замесва се тесто на ниска скорост на миксера. В началото тестото лепи по ръцете, но брашно повече не се добавя. След като оформи груба топка се започва прибавянето на разтопеното масло, като се сипва на струйка, изчаква се да се приеме от тестото и следва нова струйка. Измесването е на средна скорост на миксера за около 15 минути. Трябва да се получи хубаво топка тесто, която се изважда от миксера и се доомесва на плот, като се разтяга, събира, приплъзва,, удря се няколко и повече пъти в работната маса, козуначеното тесто търпи да се измесва  грубо, но след това се получава перфектно измесено тесто.

Оставя се да втаса в леко намаслена купа с масло,  и се оставя във фурната,  но само на включено осветление. не препоръчвам да се поставя в затоплена предварително фурна, защото се променя консистенцията на тестото. Перфектната температура за втасване на едно козуначено тесто е около 25 - 28 градуса, а точно такива са градусите на една незатоплена фурна.
Втасалото тесто се изважда и се дели на 2 или на 4 части, или кой както прецени ,че му е най - удобно.


Всяка част се оформя на правоъгълник, или елипса и се поставя част от боровинките и част от нарязан на ситно бял  шоколад. Завиват се на руло,  леко се усукват и се захващат  крайчетата с пръсти за да се залепят, да не изпадне плънката. Така може да се сплете на три фитила, да се превърне в хубава тройна плитка, или повече фитили, всичко е по избор.
Така приготвени се поставят в подготвените форми, като на дъното на формата е поставена  хартия за печене. Отгоре са намазват с много малко разтопено масло. Оставят се да втасат за около 1 час.
Намазват се с леко разбит белтък с вилица, поръсват се с цветна захар и захарни перли и се подреждат в гънките бланшираните бадеми.
Пече се на 160 градуса за около 45 - 50 минути, или до суха клечка поставена по средата.
Изваждат се и се охлаждат напълно.
Стопява се 50 - 70 грама бял шоколад + 1 ч . л . масло, поставя се в пощ с много миниатюрна дупчица накрая и се декорира с щрихи разтопен шоколад и се разхвърлят малко червени сухи боровинки за разкош.
https://vkusenden.blogspot.com/ Дари, благодаря, за тази изключително добра рецепта, тя влезе в любимите ми козуначени рецепти!








Коментари

Популярни публикации