ПАРМИДЖАНА ОТ ПАТЛАДЖАНИ - PARMIGIANA DI MELANZANE

 

Пармиджаната от патладжани  е  едно от най - успешните ястия на средиземноморската кухня, или както я наричат  - Кралицата на уникалните ястия. Приготвя се с много малко продукти, патладжани, сирене, домати и босилек, и нищо повече и се получава вълшебен неповторим вкус, заслужава си да се опита.

4 средни по големина - патладжани
200 г - пушена Скаморца
200 г - мортадела
200 г - настъргано Пекорино
сол
смлян черен пипер
2 - 3 щипки микс от средиземноморски сухи билки -  сух розмарин, суха мащерка, сух босилек, малко сух чесън, сух магданоз, сухо пеперончино
1 малка глава -  лук
1 литър - плътен доматен сок
зехтин
босилек
2 - 3 яйца и брашно за потапяне на патладжаните


СОС
В дълбока тенджера се загряват 2 - 3 с . л. зехтин. Прибавя се наситнената главичка лук и се задушава за 2 - 3 минути. Добавя се доматения сос и малко вода, посолява се с малко сол, със солта трябва да се внимава, защото има повече поръска от сирене , а то е достатъчно солено, сухите подправки и смлян черен пипер. Оставя се да къкри на силно умерен котлон за около 40 минути при периодично разбъркване.  Накрая на готвенето се прибавят и няколко накъсани листа свеж босилек. Сваля се от котлона и се оставя настрана.
Патладжаните се нарязват на филийки около 3 мм. Посоляват се със сол и се оставят за 40 минути да пуснат горчивата си вода, въпреки че те са пролетни и не са горчиви, затова и действах веднага, не съм ги изчаквала, не беше необходимо, но всичко е по избор. Ако се отцеждат след това се  изплакват  под течаща вода и се подреждат върху голяма дъска, като между слоевете патладжани се поставя по няколко ката от домакинска хартия, за да може добре да попие водата, оставят се така  за около 20 минути.
След като водата е напълно поета от домакинската хартия, всяка филийка се потопява в брашно след това в разбитите яйца и се изпържва в сгорещен зехтин. Получават се пухкави шницели от патладжани. 
В подходяща тавичка се изсипват 2 черпака от доматения сос, поръсва се и с малко сирене.  Отгоре се подреждат филийките изпържен патладжан, следва филийки пушена Скаморца, филийки Мортадела, отново сирене, следва доматен сос и отново патладжани в същия ред, до приключване на продуктите. Завършва се с доматен сос и обилна поръска от сирене.
Пече се в загрята фурна на 180 - 90 градуса с вентилатор, за около 40 - 45 минути.
Изважда се и задължително се охлажда за 10 -15 минути и след това се сервира.
При пармиджаната от патладжани трябва да се открояват пластовете, това говори, за една добре приготвена пармиджана, така споделят италианците.



Коментари

Популярни публикации