КРЕМ СУПА ОТ БРОКОЛИ И КАРТОФИ


 Крем- супата е идентична със супата от тиквички, а защо с картофи, защото исках да е по -  плътна, да не е само вода с броколи, освен това се е доказала вкусово във времето.  Продуктите са основни, а най- важното , че са налични по всяко време на годината.

400 г - свежи броколи
1 голям - морков
1 голяма глава - лук
около 200 г - картофи, може и малко повече, както е при мен, 300 г.  Картофите с грамажа варират, може 200 г и супата ще бъде основно по - зелена, аз я предпочитам с малко повече картофи, по плътна и по вкусна е според мен. Въпрос на избор.
3 с . л - зехтин Екстра Върджин
50 г - масло
риган, сол и смлян черен пипер
150 мл - сметана 30%

Броколите се нарязват на средно големи розички.  Дръжките не съм ги ползвала, но може да се обелят и нарежат на парчета и да се прибавят към супата, това е по избор.
Лукът се наситнява, а  моркова се нарязва на шайби.  Изсипват се в сгорещен зехтин и маслото и се задушават за 3 - 4 минути. Добавят се картофите на кубчета, разбърква се добре за да се омазнят картофите в мазнината , поръсва се с 2 - 3 щипки  сух  риган, или свеж 2 -3 клонки, и се залива с достатъчно гореща вода. Оставя се на котлон и след като заври се намалява температурата и се оставя да къкри за около 35 - 40 минути, нека добре да се сварят зеленчуците. След като са омекнали се прибавят розичките броколи и се оставя,  за още 15 минути, ако е необходимо се добавя и още малко гореща вода. Трябва да се има предвид, че колкото повече се варят броколите, толкова повече избледняват, така че 13 - 15 минути е достатъчно. Добавя се сол и смлян черен пипер.
След като са омекнали зеленчуците се сваля от котлона, оставя се за 15 минути да се охлади и се пасира супата.
Връща се на котлона и се прибавя сметаната, оставя се само да клокне и се сваля от котлона. 
Крем - супата от броколи и картоф  и напълно готова.




Коментари

Популярни публикации