ЯХНИЯ С ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА И СЪС ЗЕЛЕН ЛУК


6  бр - големи пилешки бутчета. Ползвала съм много добро пилешко, френски пилешки бутчета
3 връзки - зелен лук
125 г - масло
2 с. л - зехтин Екстра Върджин
2 стръка - пресен чесън
1 - морков
200 г - домати на кубчета от консерва
50 мл - бяло сухо вино
1 ч . л - сол
зърна  микс от черен пипер
1/2 връзка магданоз


В тенджера се загрява маслото със струйката зехтин. Прибавя се пилешките бутчета, като не им се маха кожата, тя в момента е необходима,  за да пусне своята мазнина и вкус. Тъй като месото беше много добро, наистина си пусна мазнината и аромата на пилешко. Оставят на на силен котлон, докато се запържат до златисто от двете страни. Докато се изчаква пилешкото се нарязва зеления лук на дребно,  чесъна също и моркова. След като месото е с добър загар се  налива виното, за да деглазира, изчаква се 1 - 2 минути за да се изпари алкохола, изваждат се бутчетата за кратко, колкото да се отстрани  кожата  и се връщат  обратно  в тенджерата   и се прибавят всички нарязани зеленчуци. Разбърква се и се добавят доматите, зърната черен пипер, посолява се  и се прибавя гореща вода . Захлупва се и се оставя да ври на котлона докато месото напълно омекне.
След като е напълно готово се сваля от котлона и се поръсва с наситнен магданоз.
Яхнията от пилешко и пресен зелен лук е напълно готова.

PS  Тази съвсем обикновена яхния е много харесвана у дома и често я готвя, но нямам обяснение, защо не съм прибавила рецептата. Единственото което мога да кажа за нея, или по точно за пилешкото месо ,че винаги се готви с масло, независимо дали е със зеленчуци или  ориз,  защото пилето и маслото са любов от пръв поглед, но винаги е въпрос на избор.
Яхнията е приготвям в тенджера под налягане и я готвя, след като се  зашуми клапана,  за 15 - 17 минути и е напълно готова.





Коментари

Популярни публикации