НЕМСКА ТОРТА С ПЛЪНКА ОТ МАКОВО СЕМЕ , РИКОТА И ЧЕРЕШИ


120  г - масло на стайна температура
60 г - кристална захар
1 пакетче - ванилова захар
щипка - сол
2 - яйца М
280 г - универсално брашно
1 ч . л - бакпулвер
МАКОВА ПЛЪНКА
150 г - маково семе
1 пакетче - ванилова захар
50 г - кристална захар
150 мл - прясно мляко
30 г - масло
КРЕМ С РИКОТА/ИЗВАРА
400 г - рикота
70 г - кристална захар
1 пакетче - ванилова захар
1 - яйца М
2 - яйчени жълтъка М
МАСЛЕНИ ТРОХИ
70 г - универсално брашно
40 г - кристална захар
40 г - студено масло
и още
300 г - замразени череши, или микс от замразени дребни плодове
пудра захар ( плодовете не се размразяват предварително, само се оставят за 20 минути на стайна температура)


В купа с шпатула се разбърква мекото масло, захарта, ваниловата захар и щипката сол. Прибавя се 2 яйца и се разбърква до крем с телена бъркалка. Към сместа през цедка на три пъти се добавя брашното с бакпулвера. Разбърква се в началото с шпатула , а след   това с ръка  бързо се омесва до гладко маслено тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник , докато се приготвят плънките.
МАКОВА  ПЛЪНКА
В касерола се изсипва маковото семе, захарта, ваниловата захар и се прибавя млякото. Поставя се на умерен котлон , като се разбърква периодично, внимава се да се загори маковото семе, а ако това се случи се изхвърля и се започва отново. Вари си докато млякото се изпари и остане съвсем малко остатъчна течност. Прибавя се маслото, разбърква се ,докато се стопи и се сваля от котлона. Покрива се с капака и се оставя да се охлади напълно и течността да се абсорбира изцяло.
КРЕМ С РИКОТА/ИЗВАРА
В купа се изсипва рикотата, захарта, ваниловата захар, цялото яйце, двата жълтъка и всичко това се разбърква добре. Ако се ползва обикновена извара е необходимо сместа да се пасира до гладкост с пасатор, но тъй като съм ползвала рикота не е необходимо, защото рикотата е напълно гладка . Оставя се настрана.
МАСЛЕНИ ТРОХИ
Към брашното и захарта се добавя студеното масло на кубчета. С ръчен блендер, или пръсти се довежда до трохи. Оставят се настрана до ползването им.
Изважда се охладеното тесто и се разполага с пръсти равномерно по дъното на избрана форма за печене.
(По оригиналната рецепта тортата се приготвя във форма 20/30 км с намаслени стени и поскрито дъно с хартия за печене, но това не е задължително и тортата я приготвих  в кръгла  тортена форма с ринг 26см също с леко намаслени стени и покрито дъно с хартия за печен.  Но, ако се ползва форма с ринг трябва да се има предвид, че е напълно възможно малко да протече в началото във фурната по време на печенето, затова се подлага хартия за печене под формата, за да предпази дъното на фурната. )


Върху масленото тесто  се изсипва цялата макова плънка, заглажда се. .
Върху маковата плънка се изсипва изварения крем, разпределя се.
Отгоре се разпределят плодовете. Посипват се равномерно с маслените трохи.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 50/60 минути.
Изважда се, охлажда се и леко се напудря с пудра захар.



Коментари

Популярни публикации