ШОКОЛАДОВО - ЧЕРЕШОВА МУС ТОРТА ШВАРЦВАЛД - BLACK FOREST MOUSSE CAKE

 

Тортата е харесвана от всички. Черешите и шоколадът винаги са били в перфектна комбинация.
Тази торта, Мус от Шварцвалд, се състои от шоколадова платка, брауни, в основата си и следва копринено нежен бял шоколадов мус, като помежду им е желирана платка от черни череши в Кирш.
Тортата е залята с шоколадова глазура.
Тази рецепта е поредна за торта Шварцвалд,  а е поредната, защото тортата Шварцвалд е култова рецепта, също и рулото Шварцвалд и Трайфъл Шварцвалд и също  торта Шварцвалд  в студен вариант, които съм приготвяла и всички до една са били перфектни, те са в раздел торти -
както и тази разкошна рецепта.
Рецептата не е трудна. Вярно е, че има много точки за изпълнение, но те следват една след друга и се изпълняват без затруднения.



ЖЕЛИРАНА ПЛАТКА ОТ ЧЕРНА ЧЕРЕША И КИРШ
300  г - свежи или замразени череши нарязани на четвъртинки
70 г - кристална захар
1 с . л - лимонов сок
2 с . л - Кирш
5 г - желатин , това е  пълна 1/2 с . л .
30 мл  - студена вода, това е 2 с . л .
КАКАОВО БРАУНИ
1 - яйце L
70 г - кристална захар
1 ч . л - бадемов екстракт. ( тъй като ползвам на Wilton слагам само 1 капка, това е напълно достатъчно)
70 г - олио
30 г -  високомаслено какао
щипка - сол
30 г - универсално брашно
МУС ОТ БЯЛ ШОКОЛАД
230 г - бял шоколад за топене, нарязан на стружки
160 г - сметана 36%
400  г - охладена сметана 36%
8 г - желатин ,това е 2 пълни с . л .
45 мл - студена вода, това са 3 с . л .
ЩОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА
180 г - черен шоколад за топене
180 г - сметана 36%
37 мл - прясно мляко, това е 2 и 1/2 с . л.
37 г - масло на стайна температура
ШОКОЛАДОВИ ЛИСТА
70 г - черен шоколад за топене
и още
30 г - черен шоколад за темпериране нарязан на стружки
- златен прах
ДЕКОРАЦИЯ
отцедени череши Амарена и кандирани  цветни череши
шоколадови стружки
* някои от продуктите са  в грамаж, а други  в милилитри

ЖЕЛИРАНА ЧЕРЕШОВА  ПЛАТКА
300 г нарязани на четвъртинки череши се изсипват в касерола. Прибавя се 70 г захар и сок от половин лимон и черешовата ракията Кирш. Поставят се на умерен котлон да ври за 5 минути. Времето се засича след завиране.
В купичка се изсипва желатина и се добавя студената вода, оставя се да набъбне за 10 - 15 минути. Добавя се към свалените от котлона череши, разбърква се до стопяването му. Приготвя се форма с d 18 см изцяло покрита със свежо фолио, дъното и стените й и да има фолио извън формата.   Изсипват се черешите, покриват се с фолиото и се оставят за 1 нощ в хладилник. Трябва да замръзнат, желират и оформи черешовата плочка.
БРАУНИ
В купа се счупва яйцето, захарта и се разбива с телена бъркалка. Добавя се  олиото при разбиване с бъркалката, бадемовия екстракт, пресятото брашно с  какаото и щипката сол. Получава се гъста смес, която се изсипва  в приготвена форма с ринг d 20 см с покрито дъно с хартия за печене, разпределя се  с шпатула.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за 10/ 12 минути, до суха клечка.
Изважда се, охлажда се напълно и по края между платката и стените на формата се поставя ацетатна хартия.  (ацетатната хартия се захваща с голям кламер, или телбод.) Оставя се настрана.


МУС ОТ БЯЛ ШОКОЛАД
В купа се изсипва нарязан бял шоколад. Прибавя се 160 г,(тук сметаната е в грамаж). Затопля се на водна баня до стопяването на шоколада.
В купичка се изсипва 8 г желатин и 45 мл студена вода,  оставя се да набъбне за 10 -15 минути, а след това се стопява на много слаб котлон, или водна баня, предпочитам водната баня  и се прибавя към разтопения бял шоколад при разбъркване. Оставя се настрана.
В купа се изсипва студената сметана и се разбива  с миксер до меки върхове. Прибавя се стопения бял шоколад и отново се разбива до меки върхове.
Половината от тази смес се изсипва върху шоколадовото брауни, разпределя се  с шпатула. Отгоре точно по средата се поставя желираната черешова платка от хладилника, която е стегната добре. Залива се с другата част от сметаната. Заглажда се с обратна лъжица.
Така приготвена тортата се оставя за 1 нощ в хладилник.
ШОКОЛАДОВИ ЛИСТА
В купа се изсипва 70 г нарязан черен шоколад и се стопява на водна баня. Сваля се от котлона и се добавя още 30 г нарязан черен шоколад , разбърква се до стопяването, така добре ще се темтерира. Взима се  лист хартия за печене, прегъва се. 
С чаена лъжичка се загребва от разтопения шоколад и се изсипва върху хартията, като кръгче. С обратната страна на лъжичката се издърпва нагоре, да се оформи нещо, като голяма запетайка, това са декоративните листа, или щрих на листо.. Трябва да са около 6 бр. Оставят се настрана да стегнат много хубаво, а след това със златен прах и посредством четка за рисуване малко се нанася от златния прах, нещо като щрих от злато.

ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА
180 г черен шоколад се стопява на водна баня. Сваля се от котлона.
180 г сметана и 37 мл прясно мляко се изсипват в шоколада при разбъркване. Прибавя се и мекото масло, разбърква се , докато се стопи. Оставя се настрана.
Изважда се охладената торта, освобождава се от ринга и ацетатната хартия. Поставя се на висока поставка, а отдолу се поставя голяма тавичка застлана със свежо фолио. 
Залива се с разтопения шоколад от всички страни. С металната шпатула се обират най-.долу капките. Прехвърля се върху тортена подложка. По основата на тортата се залепят шоколадови стружки-
ДЕКОРАЦИЯ
В едната страна на тортата се забождат шоколадовите листа в шахматен ред, между тях се  разхвърлят череши Амарена и  цветни кандирани череши и между тях малко шоколадови стружки.
Тортата Шварцвалд с мус от бял шоколад е напълно готова.









Коментари

Популярни публикации