ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С КАЙМА И СОС АВГОЛЕМОНО - GREEK STUFFED ZUCCHINI IN EGG LEMON SAUCE




8 бр . средно големи - тиквички
1 глава -лук
1 скилида - чесън
1 - морков
5 - 6 с . л . - зехтин Екстра Върджин
сол и смлян черен пипер
150 г - кръглозърнест ориз
50 мл - сухо бяло вино
500 - вода
500 г - телешка кайма
1/2 връзка - магданоз
1/2 - връзка копър
1/2 връзка - мента
настъргана лимонова кора от 1 лимон
1 с . л - лимонов сок
ЯЙЧЕНО - МЛЕЧЕН СОС - АВГОЛЕМОНО
80 г - масло
80 г - брашно
700 мл - зеленчуков бульон *
настъргана кора от 2 лимона
сок от 2 лимона **
сол, смлян бял пипер
1/4 ч . л - настъргано индийско орехче
2 - яйчени жълтъка
1 с . л - наситнен копър
1 с . л - наситнен магданоз
1 с . л - наситнена мента


*зеленчуков бульон се приготвя от  2 моркова, разрязана глава лук, 2 - 3 стръка селъри, 1 червена и зелена чушка, малко парче от глава целина, дръжки от магданоз, корен от магданоз,  малко сол.  Вари се до пълно омекване на зеленчуците, прецежда се и се течността се държи в хладилник.
** изстискват се 2 лимона по рецепта, но внимателно се прибавят, защото според мен идва малко прекалено киселинността им и съм прибавила сок от 1 лимон, напълно достатъчно е, но е въпрос на вкус.


Тиквичките се срязват от двата им краища. Със зеленчукобелачка или уред за вадене на семките на ябълките, той е много удобен,  се издълбават така, че да приличат на тръбички.( моите тиквички бяха по дебели, но това не е от значение.)  Оставят се настрана, като вътрешността от тиквичките се запазва за по - късно.
В тиган се загряват 3 с . л .  зехтин и се прибавя наситнен лук ,моркова на дребни кубчета,  и се задушава за 5 - 7 минути. През това време се наситнява и  половината от вътрешността на тиквичките, добавя се в тигана заедно с накълцана скилида чесън. Оставя се за около 10 - 12  минути при периодично разбъркване докато се карамелизират. Добавя се измития и отцеден ориз, разбърква се да се омазни  и леко да побелеят зърната и се налива виното и 250 мл вода. Оставя се на умерен котлон при периодично разбъркване,  докато ориза поеме  водата. Плънката трябва да е леко влажна. Подправя се със сол и смлян черен пипер, настъргана лимонова кора и 1 с . л. лимонов сок.  и се сваля от котлона. Веднага се прибавя каймата и енергично се разбърква. Тя ще стане на трохи.  Не е необходимо да се поставя на котлон, това е напълно достатъчно. Оставя се малко да се охлади и се започва пълненето на тиквичките.
Напълнените тиквички се поставят в тавичка подходяща за печене, като на дъното се сипва малка струйка зехтин.
Така подредени се поливат със зехтин и се сипва още 250 вода, или до половината на тиквичките.
Поставя се в гореща фурна на 180 градуса и се пече за около 40  -45 минути, до готовност.
СОС  АВГОЛЕМОНО
В тиган се сгорещява маслото и се прибавя брашното. Оставя се да се запържи до златисто. На порции се прибавя от зеленчуковия бульон при енергично разбъркване с телена бъркалка. След като е прибавен целия бульон се оставя за кратко на котлона колкото  малко да се сгъсти, или докато започнат да излизат мехурчета. Веднага се сваля от котлона, прибавя се настърганата лимонова кора, жълтъците,  посолява се на вкус и се подправя със смлян бял пипер , индийско орехче,  прибавят се наситнените магданоз, копър и мента  и половината от лимоновия сок, или сок от 1 лимон при разбъркване.
Тиквичките при сервиране се поливат с яйчено-лимонов сос.

Яйчено-лимоновия сос е със средиземноморски  цитрусов аромат, разкошно допълнение към класическата гръцка рецепта за пълнени  тиквичките,  но е подходящ и към печени зеленчуци, също и печено месо, риба. 



Коментари

Популярни публикации