СЛАДКИШ "МИХАЕЛА" С ЧЕРЕШИ / ВИШНИ - PRAJITURA MIHAELA CU CIRESE

 

5 -  яйца L
150 г - кристална захар
50 мл - олио
250 - универсално брашно
1 пакетче - ванилова захар
настъргана кора от 1 лимон
щипка - сол
500 г - свежи череши
1/2 ч . л - кремотартар
пудра захар с ванилия


Черешите се обезкостяват и се поставят в цедка да се отцедят.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци
В купа се разбиват белтъците и  захарта с кремотартар до сняг. Трябва да са твърдо разбити. 
Към тях се прибавят един по един жълтъците, като се разбива добре на ниска степен, ваниловата захар, щипката сол и настърганата кора от лимон. 
Прибавя се половината от брашното, следва олиото и останалото брашно и се разбърква с шпатула.
Готовата смес се изсипва във форма около 20/30 см покрита с хартия за печене.
Отгоре се подреждат плодовете.
Пече се в затоплена фурна на 170  - 175 градуса за около 35 - 40  минути, или до суха клечка поставена по средата.
Изважда се и се охлажда за около 20 минути във формата, а след това върху решетка. 
Напудря се с  ванилова пудра захар.






Коментари

Популярни публикации