СЛАДКИШ "МИХАЕЛА" С ЧЕРЕШИ / ВИШНИ - PRAJITURA MIHAELA CU CIRESE
150 г - кристална захар
50 мл - олио
250 - универсално брашно
1 пакетче - ванилова захар
настъргана кора от 1 лимон
щипка - сол
500 г - свежи череши
1/2 ч . л - кремотартар
пудра захар с ванилия
Черешите се обезкостяват и се поставят в цедка да се отцедят.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци
В купа се разбиват белтъците и захарта с кремотартар до сняг. Трябва да са твърдо разбити.
Към тях се прибавят един по един жълтъците, като се разбива добре на ниска степен, ваниловата захар, щипката сол и настърганата кора от лимон.
Прибавя се половината от брашното, следва олиото и останалото брашно и се разбърква с шпатула.
Готовата смес се изсипва във форма около 20/30 см покрита с хартия за печене.
Отгоре се подреждат плодовете.
Пече се в затоплена фурна на 170 - 175 градуса за около 35 - 40 минути, или до суха клечка поставена по средата.
Изважда се и се охлажда за около 20 минути във формата, а след това върху решетка.
Напудря се с ванилова пудра захар.
Коментари