КАРТОФЕН ОГРЕТЕН СЪС СИНЬО СИРЕНЕ STILTON ПО ФРЕНСКА РЕЦЕПТА

 

600 - 700 г- картофи
200  г - синьо сирене  Stilton, или друго с което се разполага 
1 стр. - пресен чесън, наситнен
600 мл - сметана 30%
смлян черен пипер
щипка - две - суха мащерка
щипка сух риган
1/4 ч . л - смляно индийско орехче
масло - около 2 с . л .
наситнени магданоз и копър



Картофите се обелват и нарязват на филийки около 2 до 3 мм дебелина.
Сиренето се натрошава с ръка.
Приготвят се всички подправки, наситнява се чесъна.
Тавичка за печене 22-23/16-17 см   много добре се намаслява с  1 с . л . парче масло. Подреждат се половината от картофените филийки, като леко се застъпват. Леко се посоляват със сол, смлян черен пипер, щипка мащерка, щипка риган, малко от наситнения чесън, малко от наситнените магданоз и копър,  и се полива с половината от сметаната. Следват отново картофени филийки, подправките,  и се залива с останалата сметана. Отгоре се разхвърля другата с. л . масло на дребни кубчета.
Тавичката се покрива с алуминиево фолио и се пече в затоплена фурна на 180 градуса за около 60 минути. 


Отстранява се фолиото и се допича за още 20 минути до хубав загар.
При сервиране се посипва с наситнен копър и магданоз.






Коментари

Популярни публикации