ИТАЛИАНСКА РЕЦЕПТА ЗА КЕЙК С ЛИМОНОВА РИКОТА - ITALIAN LEMON RICOTTA CAKE
Да, точно така се разбира от заглавието на рецептата, че това е италианска рецепта за деликатен, фин, нежен кейк с рикота, а това е така, защото почти няма брашно, а с много лимонов аромат и повечко хубаво масло. Имам един недостатък, че става малък, формата за приготвяне е само d 18 см, което говори, че са няколко парчета ,разкошен ароматен кейк.
175 г - масло на стайна температура
175 г - пудра захар
настъргана кора от 3 лимона
3 - яйца L, разделени
250 г - рикота
120 г - универсално брашно, пресято
10 г - бакпулвер
Маслото се разбива с миксер до крем, прибавя се пудрата захар и отново се разбива до пяна, около 3 -5 минути. Прибавя се настърганата кора лимон, жълтъците един по един, като след всеки добре се разбива и следва рикотата, разбива се отново.
Белтъците се разбиват на мек сняг.
Прибавят се на две порции при разбъркване с шпатула.
Накрая се добавя пресятото брашно с бакпулвера и се разбърква внимателно с шпатулата, за да не се губи обема на белтъците.
Приготвя се форма с d 18 см добре намаслена с парче масло и леко покрита с няколко щипка брашно и изтупана.
Изсипва се сместа, заглажда се леко.
Пече се на 175 градуса за около 45 - 50 минути, или до суха клечка.
Изважда се и се охлажда за около 20 минути в самата форма, а след това внимателно се обръща върху решетка. Трябва да се има предвид, че кейка е много нежен и лесно може да се счупи, когато се обръща.
След като се охлади напълно се напудря с пудра захар.
Коментари