ПОРТОКАЛОВ СКОУНС СЪС СМЕТАНА И СУШЕНИ ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ - ORANGE, CRANBERRW CREAM SCONES

 

Рецептата е за много обикновена английско / шотландска маслена кифличка с ронлива структура. Добавянето на портокалова кора и сушените боровинки напомня малко за Коледа, въпреки че е средата на лятото. Кифличката много лесно се приготвя, не се разбива с миксер , а всичко се работи бързо с ръце.
Кифличката може и да се замразява.

280 г - универсално брашно
10 г - бакпулвер
40 г - кристална захар
1/2 малка ч. л - сол
80 г - сушени червени боровинки нарязани на дребно
70 г - студено масло
200 -220 мл - сметана 30%

В купа се разбърква брашното, захарта, бакпулвера, солта и настърганата портокалова кора. Отгоре се прибавя студеното масло на кубчета и с пръсти, вилица, нож или ръчен блендер се довежда до хлебни трохи. Добавят се и боровинките и  200 мл сметана. Ако е необходимо , това зависи от брашното, може да се добавят още 20 мл сметана. При мен прибавяне на повече сметана от 200 мл не беше необходимо.
Размесва се, за да се разпределят боровинките и да се оформи топка тесто, което е много меко и лепкаво, но брашно повече не се добавя. 
Изсипва се върху набрашнен плот и с помощта на шпатула се обръща няколко пъти, но не повече от 10 пъти. Ще се оформи топка тесто, която се оформя на кръг с ръце и дебелина около 4  - 5 мм, не по-тънко.
С помощта на формичка с d 4 - 5 см се изрязват кръгчета. Преди да се постави формичката върху тестото се потопява в брашно, така няма да лепи, и когато се натиска за да се откъсне кръгчето тесто , не се върти, не се мести, а направо с ръка  се натиска, изрязва се кръгчето и се подреждат в тава с хартия с малко разстояние едни от други. Останалото тесто се събира, разточва, изрязва. На този етап кифлите могат да се замразят, по избор е.
Така подредени в тавата се пекат на 220 градуса за около 12 - 15 минути, до хубаво златисто.
Кифличката сама по себе си е много приятна с червените боровинки, но може да се разреже през средата да се намаже с масло и да се постави сладко от череши, или да се поднесе със заквасена сметана.






Коментари

Популярни публикации