ГРЪЦКА МЛЕЧНА БАНИЦА


500 г - кори за баница 
150 г - разтопено масло
10 - яйца L
150 г - кристална захар
800 мл - прясно мляко
2 пакетчета - ванилия прах
пудра захар за поръска

Разтопява се маслото.
В купа се смесва млякото, разбитите предварително яйца, захарта и ванилията, разбива се с телена бъркалка и се  оставя  настрана.
Дъното на подходяща тавичка се намазва обилно с  четка от разтопено масло.
Започва подреждането на първите три кори от общите, като всяка кора се намазва посредством четка с масло.  Разполагат се  в тавичката. 
Всяка следваща кора се намазва с масло и се сгъва като хармоника, не е необходимо плисетата да са тънки, важното е да са свити като хармоника. Слагат се по дължина върху корите в тавичката. така се подреждат всички кори една до друга.  Разпределя се и останалото масло.  ( в галерията от снимки ще покажа,  как трябва да изглежда отгоре със свитите кори на хармоника,  пускам като ориентир и за по-лесно разбиране. )

Отгоре са заливат със сместа от яйцата и млякото, като леко с пръсти се отварят гънките на корите.
Пече се на 180 градуса за около 30 минути.
След като се охлади може да се напудри с пудра захар, по избор е.





Коментари

Популярни публикации