ГРЪЦКА МЛЕЧНА БАНИЦА
150 г - разтопено масло
10 - яйца L
150 г - кристална захар
800 мл - прясно мляко
2 пакетчета - ванилия прах
пудра захар за поръска
Разтопява се маслото.
В купа се смесва млякото, разбитите предварително яйца, захарта и ванилията, разбива се с телена бъркалка и се оставя настрана.
Дъното на подходяща тавичка се намазва обилно с четка от разтопено масло.
Започва подреждането на първите три кори от общите, като всяка кора се намазва посредством четка с масло. Разполагат се в тавичката.
Всяка следваща кора се намазва с масло и се сгъва като хармоника, не е необходимо плисетата да са тънки, важното е да са свити като хармоника. Слагат се по дължина върху корите в тавичката. така се подреждат всички кори една до друга. Разпределя се и останалото масло. ( в галерията от снимки ще покажа, как трябва да изглежда отгоре със свитите кори на хармоника, пускам като ориентир и за по-лесно разбиране. )
Отгоре са заливат със сместа от яйцата и млякото, като леко с пръсти се отварят гънките на корите.
Пече се на 180 градуса за около 30 минути.
След като се охлади може да се напудри с пудра захар, по избор е.
Коментари