НЕДЕЛЕН ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ

 

МАСЛЕНО ТЕСТО
250 - универсално брашно
60 г - кристална захар
щипка сол
125 г - студено масло на кубчета
1 - яйца L
1/2 ч . л - канела на прах
ПЛЪНКА
600 г - обелени  ябълки нарязани  на четвъртини
3 големи - сини сливи  нарязани на парчета
2 -3 с л - галета
1 с . л - пудра захар + 1 / 4 ч . л канела
1 с . л . - царевично нишесте за овалване на ябълките
КРЕМ
60 г - царевично нишесте
5 - 6  с. л - кристална захар
550 мл - прясно мляко
филиран бадем


В купа с ръчен блендер, пръсти, нож се смесва брашното, захарта, канелата и студеното масло. Довежда се до трохи. Прибавя се яйцето и бързо се събира на топка. 1/3 от тази топка се отделя и се оставя във фризера ,до ползването й, а другото тесто се завива във фолио и се оставя в хладилник за 1 час.
Ябълките се почистват от кората и се нарязват на четвъртини. Посипват се с лимонов сок. Прибавят се и нарязаните на по- тънки четвъртини сини сливи. Оставя се настрана.
КРЕМ
Нишестето се разбърква с половината захар и се разбърква със част от студеното прясно мляко. Така няма да стане на бучки, а другото мляко и останалата захар се сгорещява. Прибавя се нишестето и се сварява гъст крем. Оставя се настрана.
Изважда се тестото от хладилника и се разточва върху хартия за печене, като се посипва и с малко брашно, за да не лепи по точилката с d - 30 см.  Прехвърля се във форма с d 22-23 см с хартия на дъното. За да не се движи хартията първо самата форма се намазва с парче масло. Оформя се  висок борд около 3 -3.5 см. ненужното тесто се отстранява с нож или с точилката, като се минава по острата страна на борда на формата. Дъното се  поръсва  с галета и се подреждат оваляните в нишестето и пудрата захар ябълките с изпъкналата им част нагоре. във вдлъбнатините им се поставят парченцата сини сливи. Залива се с крем, разпределя се.
Изважда се тестото от фризера и се настъргва на едро ренде върху крема. Поръсва се с орехови ядки или бадем, по избор.
Пече се на 180 градуса за около 40/45 минути.
PS Винаги когато работя с маслено тесто и след като го поставя във формата и отстраня ненужното ми остава малка топка тесто от която правя малка декорация, било  ябълка или друг плод от тестото, или малки декорации по страните но борда, всичко е въпрос на въображение и желание.



Коментари

Популярни публикации