ОРИЕНТАЛСКИ ОРИЗ - КЪРИ БАСМАТИ С ТЕЛЕШКО , ЗЕЛЕНЧУЦИ И МНОГО АРОМАТИ


около 400 г - телешки джолан
1 стрък - селъри на кубчета
2  - моркова на кубчета 
50 г - целина на кубчета
1 глава червен  - лук на ситно
1 - червена чушка на кубчета
1 - зелена чушка на кубчета
200 г - ориз Басмати хубаво измит под вода.
около  500 г -  бульон от месото
80 г  - зехтин Екстра Върджин и 30 г масло
1 с . л - къри на крах
1 ч . л - куркума на прах
2 щипки - кимион на прах
1/4 ч . л - канела на прах
1/4 ч . л - джинджифил на прах, ако се разполага с пресен се настъргва малко парче, но аз нямах и ползвах на прах
1 - дафинов лист
+ 2 стръка - зелен лук и пресен магданоз - за поръска на ориза
сол, смлян черен пипер

За тази рецепта с ориз Басмати предпочитам телешки джолан, месото става много крехко и сочно.
Месото се подсушава и се сварява в достатъчно леко подсолена вода, докато започне да се разпада. Това действие го правя в тенджерата под налягане и варя за около 50 - 60 минути. След като е напълно сварено костта се отстранява ,също и всички тлъстини и жили, да останат хубави парчета месо. Оставям го настрана.
В тенджера се загрява зехтина и се прибавят всички зеленчуци. Запържват се всички  без зеления лук, докато се глазират леко и да останат хрупкави. Добавя се измития ориз и се запържва,  докато стане стъклен. Залива се с горещ бульон от месото, намалява се температурата на котлона, отгоре се посипват всички подправки + сол и смлян черен пипер и се прибавят парчетата месо, разбърква се.  Така се оставя за около 10 -15 минути, да се поеме течността. Ако е необходимо се добавя по-малко гореща вода.
В подходяща тавичка за печене се поставят на дъното на няколко места парчета масло. 
Изсипва се ориза ,добавя се още малко гореща вода и се вкарва в затоплена фурна на 160 градуса за около 15 - 20 минути. или докато отгоре леко се запече, но се внимава да не остане сух ориза.  Предпочитам да го извадя на 15 минута и да е леко хрупкав , защото веднага се завива в алуминиево фолио и се оставя така за 10 - 15 минути и той ще се досготви напълно. Времето на готвене се измерва след като започне да ври във фурната.
Поръсва се с наситнен зелен лук и пресен магданоз.

PS  Къри оризът е ориенталска рецепта и се приготвя винаги с ориз Басмати и с много ароматни подправки. Може да се приготви самостоятелно като гарнитура, или с телешко, пилешко, с агнешко е много подходящо , по избор.






Коментари

Популярни публикации