ГЪБЕНА КРЕМ - СУПА ПО ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР

 

500 г - гъби печурки
100 г - гъби манатарки, ако в момента не са налични се ползват само печурки
1 глава - лук, средна големина
2 парчета-  целина от корен
1 скилида - чесън
3 стр. - наситнен магданоз
3 стр - наситнен копър
1.5 л - зеленчуков бульон
100 мл - сметана 30%
сол и черен пипер на вкус
3 с.л - зехтин Екстра Върджин
50 г - масло
наситнен копър за поръска - по избор

Ако манатарките са супи предварително се накисват в топла вода за 15 минути и след това се ползват
Гъбите се почистват и нарязват на тънки филийки
Обелва се чесъна и лука.
В тенджера се загрява зехтина и маслото. Прибавя се наситнен лук, пресован чесън и гъбите. Оставят се да се задушават и да останат на мазнина под капак. След като са омекнали достатъчно се отделят 4 с . л .  те са за сервиране.
Налива се бульона, намалява се температурата на огъня и се оставя да къкри за около 15 - 20 минути.  Подправя се със сол и смлян черен пипер.
Сваля се от котлона и се пасира до гладкост с блендер.
Налива се сметаната ,връща се обратно на котлона и след като заври се сваля
Подправя се с наситен магданоз и копър .





Коментари

Популярни публикации