КАШКАВАЛКИ

 

200 мл - прясно мляко
50 г - кисело мляко
2 - яйца с отделен жълтък от едното яйце  L
5 с . л .- олио
1 ч . л - сол
1 с . л - кристална захар
7 г - суха мая
550 - 580 г - универсално брашно
50 г - масло на стайна температура
250 - 300 г - кашкавал ( ползвала съм половината чедър и другата половина бълг. кашкавал.)
сусам за поръска


В купата на миксера се изсипва  прясното млякото,  киселото мляко,  солта, яйцата и олиото. Разбъркват се.
В купа се разбърква брашното, захарта и маята. Изсипва се върху течните съставки на порции и се замесва тесто. Повече от 500 г брашно не съм добавяла, не беше  необходимо. 
Тестото се прехвърля в леко намаслена купа и се оставя да втасва, докато увеличи обема си (Това тесто е подходящо да се остави да втасва и в хладилник. На сутринта се изважда, оставя се за около 2 часа на стайна температура и след това може да се работи с него.)
Втасалото тесто без да се премесва  с точилка се оформя на правоъгълник 35/45 см. Намазва се изцяло  с мекото масло. Поръсва се с настърган кашкавал. Завива се на руло и се разрязва на шайби, около 3 см дебелина всяка.
Подреждат се в тавата за печене върху хартия за печене. 
Намазват се с жълтъка, който е отделен и разбит с малко прясно мляко.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 30 минути.
http://jivotatmojedaevkusen.blogspot.com/ - Хриси, ако четеш случайно ти благодаря за тази рецепта, разкошни лесни кашкавалки, много се харесват.










Коментари

Популярни публикации