ПАЛАЧИНКИ С ЦАРЕВИЧНО НИШЕСТЕ,


6 -  яйца L
500 мл - студено прясно мляко
5 с . л . - царевично нишесте
1 с . л - олио
300 г - рикота / фина извара*
1 с .л - кристална захар + 1 с . л 
заквасена сметана, маково семе, стафиди
масло

Разбиват се 5 броя яйца с 1 с . л . захар с телена бъркалка. Добавя се нишестето и при постоянно разбъркване се прибавя студеното  мляко и олиото. Оставя се да постои за 15 минути на стайна температура. Сместа трябва да е течна.
Загрява се тиган и се намазва с малко парченце масло. Изсипва се черпак от яйчено-млечната смес, разпределя се по дъното на тигана.
Палачинката се изпича само от едната страна и се изважда в плитка чиния. Следва нова палачинка, като преди да се залее тигана отново се пуска парченце масло да се разтопи.
ПЪЛНЕЖ
Рикотата се разбърква с другото яйца и 1 с . л захар. Прибавя се и маково семе, прибавих около 1 пълна шепа и шепа стафиди. Разбърква се.
Във всяка палачинка от неизпечената страна се поставя по 2 с . л от изварената смес. Затварят се от всички страни и се подреждат в  намаслена с масло тавичка. Отгоре са намазват и със слой заквасена сметана и се поръсват с малко разтопено масло.
Така приготвени се запичат на 180 градуса за 10/15 минути.
При сервиране се разхвърлят череши Амарена, или сладко по избор.
* ако се ползва обикновена извара то трябва предварително се се мине през цедка за да бъде напълно гладка и пухкава. 






Коментари

Популярни публикации