ГРЪЦКА МАНЕСТРА - GREEK ORZO WITH TOMATO SAUCE - MANESTRA
Манестрата е гръцко постно ястие с гръцка паста - Критараки ( Орзо) и в основата са домати. Винаги е пикантна и е много вкусна. Наподобява на нашата яхния домати с ориз, но не същото , а много по вкусно, дали се дължи на подправките, на маслините или на гръцката паста, не мога да кажа, трябва да се пробва задължително.
3 с . л - зехтин Екстра Върджин
1 средна по големина глава - червен лук
2 скилиди - чесън
1/4 ч . л - люти чушки на дребно ( ползвам люто чили 1 ч . л . )
1 с . л - доматено пюре
80 мл - сухо червено вино
250 г - паста Критараки
400 г - консерва домати на кубчета
1 ч . л- сух риган
1 ч . л - кристална захар
1 литър - зеленчуков бульон
сол и смлян черен пипер на вкус
2 шепи маслини Каламата с костилките.*, или други по избор
* качествените маслини са винаги с костилки.
плочка сирене Фета
В тенджера се загрява зехтина, прибавя се наситнен лук и се запържва до омекване за 3 - 4 минути на умерен котлон при разбъркване. Прибавя се пасиран чесън и лютите чушки на дребно нарязани. Разбърква се и се прибавя доматеното пюре, разбърква се за 1 минута и се налива виното. Оставя се да кипне и се готви за още 2 минути при разбъркване, да се изпари алкохола, след което се прибавя гръцката паста Критараки. Оставя се да се запържи за около 1 - 2 минути при разбъркване. Следва консервата домати, риган, и се налива зеленчуков бульон. Оставя се да заври и веднага се намалява силата на огъня и се оставя да къкри за около 15 - 20 минути, докато се сготви пастата и да остане на мазнина и да се поеме бульона.
Накрая се подправя със сол на вкус, лъжичката захар за да " убие" киселинността на доматите и смлян черен пипер. Хвърлят се и 2 шепи маслини, аз ползвам само маслини Каламата, но всичко е по избор. Разбърква се и се сваля от котлона.
При сервиране се поставя и плочка силене Фета.
Коментари