ЛЕКА, СЕМПЛА И ВКУСНА ТОРТА НА ИТАЛИАНСКИТЕ БАБИ - TORTA DELLA NONNA

 

Това е класически италиански десерт, който е много харесван. На практика това е вариант на кростата с пълнеж от домашен ванилов крем  и е подходяща както за празничен повод, така и за обикновен ден. В тази кростата няма нищо сложно, също и продуктите са най-обикновени, захар, яйца, масло мляко

КРЕМ
1 L - прясно мляко
изрязана цяла кора от 1 лимон - става лесно с зеленчукобелачката
2 - жълтъка L
100 г - кристална захар
80 г - царевично нишесте
1 ч . л - ванилия екстракт
МАСЛЕНО ТЕСТО
230 г - универсално брашно
100 г - студено масло
80 г - кристална захар
настъргана лимонова кора
1 - яйце L
кедрови ядки за поръска

Започва се от приготвянето на крема.
В касерола се изсипва млякото заедно с изрязана лимонова кора. Оставя се да се сгорещи.
В супа се счупват 2 жълтъка, (запазва се белтъците)  добавя се захарта и добре се разбърква с телена бъркалка. Добавя се нишестето, разбърква се и се прибавя малко от горещото мляко при разбъркване. Цялата смес се изсипва в горещото мляко и на умерен котлон се сварява крем. Сваля се от котлона, отстранява се лимоновата кора и се прибавя ванилията. Пресипва се в купа изплакната със студена вода, покрива се плътно със свежо фолио и се оставя настрана.
В купа се изсипва брашното и отгоре се добавя маслото на кубчета. С ръчен блендер, нож, вилица или с пръстите на ръката се довежда до трохи. В захарта се прибавя настърганата лимонова кора и с пръсти се смачка в захарта, така ще се усили аромата на лимоновата кора и се прибавя към тестото. Разбърква се и се прибавя 1 яйце. Яйцето е напълно достатъчно да събере тестото. Така оформено на топка се завива във фолио и се оставя за 1 час в хладилник. (ако случайно не успеете да съберете тестото на груба топка може да се добави 1 ч . л . студена вода, колкото да помогне да се задържи, но не повече.)
Охладеното тесто се дели на две равни части.
Едната част се разточва върху хартия за печене, като леко се поръсва с брашно да не лепи с d 24 см. Прехвърля се във форма с d 20 см  и се оформя висок борд. Набожда се с вилица. Отстранява се излишното тесто посредством нож, който минава по ръба на формата.  В тестото се изсипва цялото количество крем.
Разточва се и другото парче тесто, за улеснение  се посипва  леко с брашно , да не лепи и се захлупва върху крема. На няколко места се набожда с вилица . С четка се намазва с отделения белтък и се посипва с кедрови ядки.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за окол 60 - 65 минути.
Изважда се , охлажда се напълно в самата форма и се освобождава от ринга.

PS Винаги от маслените теста след като ги разточа и оформя борда  ми остава малко топче тесто. Не го хвърлям, но не го и замразявам, не зная кога пак ще ми потрябва маслено тесто. Затова с него декорирам малко сладкиша, тук е декориран с малки стилизирани цветя , които направих с фрмичка, всичко е по избор и желание.  Всяко стилизирано цветче намазах от едната страна с белтък и залепих по края на сладкиша, така се оформя добър вид по края.






Коментари

Популярни публикации