ПИЛЕШКО ПО ТОСКАНСКИ - TUSCAN CHICKEN

 

Една разкошна рецепта , за тези които харесват пилешкото / пуешкото месо. Сравнително бързо се приготвя и общо взето е с обикновени съставки. Това не е автентичната рецепта от Тоскана, но е версия на тосканското пиле. Може да се ползват пилешки гърди или пилешки бутчета, по избор е.

3  с . л - универсално брашно
1 ч . л - пушен червен пипер
2 -3 щипки - сол 
смлян черен пипер на вкус
3 - 4  с . л - зехтин Екстра Върджин
4 броя - пилешки гърди
1 гл. - лук нарязана на филийки
1 - червена чушка нарязана на жулиени
2 скилиди - пресован чесън
1/2 ч . л - сух риган
1/2 ч . л - салвия (сух градински чай )
1 с . л - доматено пюре
150 мл - сухо бяло вино
150 мл- пилешки бульон
150 мл - сметана 30%
100 г - настърган пармезан
200 г - бейби спанак - той е по избор, не съм ползвала
90 г - сушени домати  
1 консерва - бял боб, канелини ако е на разположение, ако не е се ползва обикновен боб и отцеден и изплакнат
сол, смлян черен пипер

Нарязват се пилешките гърди под диагонал на големи парчета
В  чиния се смесва брашното, червения пипер ,солта, смлян черен пипер и се разбърква. Всяко парче месо се овалва в сместа от всички страни.
В тиган с дебело дъно се сипва зехтин  и след като е загрят добре се поставят пилешките парчета да се запечатат от всички страни. Изваждат се и се вкарват в нагорещена фурна на 160 градуса за 10 минути.
В същия тиган се добавя нарязания лук на филийки, чушката на жулиени и се задушава под капак до омекване. Прибавя се салвията, ригана, пресован чесън, и доматеното пюре.  Готви се на умерена температура за около 30 до 60 секунди при разбъркване. Налива се виното , за да деглазира. Добавя се пилешкия бульон, сметаната и нарязаните сушени домати и настърган пармезан. Оставя се да къкри на слаб котлон за около 10 минути, леко да се сгъсти. Следват бял боб и бейби спанака. След като започне да къкри се прибавя пилешкото месо и се готви за около 60 секунди.
Сервира се първо сос с боб , а отгоре се подрежда пилешкото.



Коментари

Популярни публикации