ЕДНО ДОБРО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СВИНСКО С КАРТОФИ НА ФУРНА
Рецептата задължително се приготвя в глинен съд, защото тези съдове придават невероятен вкус на ястието, готвенето е бавно и ястието след изпичане се запазва дълго време топло.
800г - свинска плешка
1 голяма глава -лук
1 кг - картофи
около 50 мл - олио
1 с. л. - червен пипер
зърна микс от черен пипер
2 - 3 щипки - суха мащерка
2 ч . л - сол
2 с . л - универсално брашно
400 - пасирани домати
От месото се отделят големите тлъстини. Добре се подсушава в домакинска хартия. Нарязва се на големи хапки.
Загрява се олиото в дълбока тенджера. и се прибавят 2 равни ч . л . сол и се прибавя месото. Запечатва се от всички страни до златисто.
Прибавят се едро нарязан лук и се задушава за 2 минути при периодично разбъркване.
Тенджерата се отстранява от котлона и се прибавя червения пипер при разбъркване. Отново се слага на слаб котлон и се разбърква за 30 секунди.
Прехвърля се в глинен/керамичен съд. Прибавят се едро нарязаните картофи, ако са дребни се прибавят цели. Поръсва се с мащерка, зърна микс от черен пипер, следва брашното, добре се разбърква и следват доматите.
Добавя се гореща вода да покрие картофите.
Поставя се във фурна на 200 градуса за 60 минути. Времето се измерва след като заври. и около 50 минути на 170 градуса.
При сервиране се поръсва с наситнен магданоз.
Коментари