МУСАКА С ТИКВИЧКИ И ОРИЗ
около 700 г - свежи тиквички
6 стръка - зелен лук
2 скилиди - чесън
200 г .- дългозърнест ориз
около 4 ч. ч . - вода
1/2 връзка - копър
1/2 ч. л - смлян черен пипер
50 - 60 мл - зехтин Екстра Върджин
1 ч . л - сол
ЗАЛИВКА
2 - яйца М
200 г - гъсто кисело мляко
1 с л . - универсално брашно
щипка . сол
Тиквичките се измиват , подсушават и нарязват на кубчета.
Бялата част на лука се нарязва на дребни шайби , а скилидите чесън се пасират.
В тиган се сгорещява зехтина и се прибавят лука, тиквичките и се задушават около 3 -4 минути при разбъркване.
Добавя се ориза, предварително измит и отцеден.
Запържва се до стъклен за около 2 - 3 минути при разбъркване. Прибавя се сол, черен пипери наситнен копър.
Цялата смес се прехвърля в намаслена тавичка със зехтин, разпределя се . Налива се и водата отстрани.
Пече се на 200 градуса ,докато се поеме водата, това е около 15 20 минути.
ЗАЛИВКА
Разбиват се яйцата с вилица, добавя се брашното, посолява се.
Прибавя се киселото мляко, добре се разбърква и се залива мусаката.
Връща се във фурната да се запече.
Поръсва се с наситнен магданоз.
Коментари