ТОП РЕЦЕПТА С ГЪБИ В СЛАДКО - КИСЕЛ СОС ЗА ОБИКНОВЕНА ВЕЧЕРЯ


Всички приготвяме гъби и то най-вече гъби в масло. Не е сложно, но не е и много интересно на вкус,  Тази гръцка рецепта предлага интересен вкус на гъбите, те са най-обикновени, печурки, но наистина стават вълшебни на вкус. Леко пикантни, леко сладки, и ако имате възможност и да имате бял гръцки хляб на разположение към гъбите, вярвайте ми, че ще падне невероятна вечеря от хубаво пухкаво хлебно залче топнато в пикантно - сладкия сос в комбинацията на изпълнена с вкус и сос  изпържена гъба. 

1 средна по големина глава - червен лук
70 г - зехтин Екстра Върджин
500 г - дребни печурки
3 скилиди - пресован чесън
изцеден сок от 1/2 -. лимон
1 ч . л - червен пипер
1/2 ч . л - смлян черен пипер
1 ч . л - сол
3 щипки - сух риган
30 г - натурален мед
наситнен магданоз  и копър

Гъбите се почистват с влажна кърпа. Не препоръчвам да се измиват под течаща вода, защото се променят от водата вкусово. Изрязва се пънчето почти до основата и гъбите след като са влажни от домакинската хартия лесно се обелват. Обелването става много лесно, като се прокарат пръстите по гуглата и горната част веднага се сваля, тя е като лек воал и това е. Обелването им е по избор.
По принцип, когато се купуват гъби винаги трябва да се поглежда ,колко са чисти,  това ни говори добро или не за отглеждането на гъбите. Те трябва да са чисти и леко да се отстрани само праха по гуглата им с влажната домакинска хартия.  Ако гъбите са мръсни с полепнали парченца от почвата - не ги купувайте, тези гъби не са отглеждане добре.
В дълбок тиган се загрява зехтина. Най-добре е да се ползва уок тиган,  тези които от вас имат, но пък за този вид тигани трябва газ, а аз не ползвам газ, така че ги приготвих в голям и дълбок тиган, най - обикновен.
След като загрее зехтина се изсипва наситнения лук, запържва се за 2 - 3 минути при разбъркване и се добавят гъбите. Добре се разбъркват да се овалят в мазнината и се прибавя сок от 1/2 лимон, следва червен пипер, смлян черен пипер, пресован чесън, сол на вкус, риган. Разбърква се добре и се прибавя 30 г мед. Отново се разбърква и се оставя на умерен котлон за 2 - 3 минути . Прибавя се наситнен магданоз, разбърква се и се сваля от котлона. Посипва се с наситнен копър, въпреки че гърците рядко ползват копър за разлика от нас, по избор е.











Коментари

Популярни публикации