БОЖЕСТВЕН ТИКВЕНИК НА СЕЛМА
В раздел баници https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8 имам доста видове баница с тиква и с ябълки и с обикновени кори и точени на ръка, и с друг вид плодове и със сирена най-различни, така че прибавям и тази "божествена" баница на Селма. През годините назад съм я правила няколко пъти, определено се харесва, но тя е от този вид тиквеници, които са влажни, а аз предпочитам тези ,които са по -сухи и много хрупкави. Но всичко е без значение след като е харесвана и бързо изчезва.
1 пакет кори за - баница
около 800 г - сурова тиква
захар за поръска на плънката в кората , около 2 с . л .
за поръска в кората - канела на прах
за поръска в кората - ванилова захар
50 г - смлени орехи, може и повече
125 г - разтопено масло
ЗАЛИВКА
2 - яйца
150 мл - прясно мляко
1/4 ч . л - бакпулвер
ванилия прах
ГЛАЗУРА
1 с . л - лимонов сок
30 г - пудра захар
Тиквата се нарязва на дребни кубчета, поставя се в блендер и се довежда до трохи, или се настъргва на едро ренде.
Маслото се разтопява.
Отваря се една кора и се намаслява с масло с четка . Покрива се с втора кора и от дългата страна се разполагат 2 пълни с . л . рендосана тиква, разпределят се по дължина, като отстрани се оставят 2 пръста чисти кори. Поръсват се със захар, за мен 2 с . л . захар са напълно достатъчно, поръсват се с канела, 1 ч . л. смлени орехи се разпределят и се посипва малко ванилия прах. Отстрани се прихлупват навътре корите и след това се завиват на руло. Става едно средно дълго пакетче, което се поставя в подходяща тавичка добре намаслена с масло. Така се продължава и със следващите кори.
Така приготвена се нарязва на парчета, около 10 см и се намазва с останалото масло.
За ЗАЛИВКАТА се разбиват яйцата със студено прясно мляко, бакпулвера и ванилията. Заливката се разпределя върху парчетата баница.
Пече се в затоплена фурна на 170 градуса за около 50 минути, или до златисто
За ГЛАЗУРАТА се разбърква хубаво пудрата захар и лимоновия сок.
След като е готова баницата и се извади от фурната веднага се намазва с глазурата.
Оставя се да се охлади.
Коментари