ПУХКАВ ПЛЕТЕН БРИОШ ОТ ПАЛЕРМО - MILLEFOGLIE PALERMITANE SOFFICI BRIOCHE INTRECCIATE


500 г -  брашно 00
60 г - масло на стайна температура
80 г - кристална захар
125 мл - прясно мляко, стайна температура
125 мл - вода, стайна температура
7 г - суха мая
1 пакетче ванилова захар
и още
70 г - масло за намазване на стайна температура
100 г - стафиди
10 г - сол
яйце за намазване на кифлите
кафява захар  и пудра захар за поръска

В купата на миксера се изсипва брашното, захарта, ваниловата захар, и сухата мая. разбърква се. Добавя се млякото и водата и по- малко се добавя мекото масло на кубчета. Започва да се измесва тесто и малко по-късно се добавя и солта. Измесването е на средна скорост на миксера, за не по-малко от 15 минути. Тестото ще бъде меко, въздушно и няма да лепи по пръстите на ръцете. 
Оформя се на топка и се поставя в леко намаслена купа с масло да втасва за около 1-1.30 часа.
През времето на изчакване се натопяват стафидите във вряща вода. Оставят се за 15 минути, отцеждат се и се подсушават с памучна кърпа. Оставят се настрана.
Втасалото тесто се изважда, не е необходимо да се напудря плота с брашно, тестото не лепи и се държи много добре. 
С точилка се разточва на правоъгълник с дебелина около 1 см. В ширина трябва да е не по-малко от 25 см.
С шпатула се намазва с мекото масло , което е 70 г навсякъде. 
Разхвърлят се стафидите.
От дългата страна се завива на руло.
Разрязва се на парчета около 2.5 - 3 см. Удобно е за разрязването да се ползва кулинарен конец, ако липсва такъв увийте конец няколко пъти един в друг .
Всяко разрязано кръгче - girella,  леко се оформя в елипса с ръце, като леко се притиска към плота. Върху него се застъпва още едно оформено кръгче в елипса, като леко се пресичат. Ще покажа в галерията от снимки за уточнение.



Така оформени се поставят в тавата върху хартия за печене.
Оставят се да втасат отново за около 40 минути.
Намазват се с яйце.
Пече се на 180 градуса за около 25 - 30 минути.
След като се извадят от фурната се намазват посредством четка с вода и се поръсват с кафява захар.
След като са напълно охладени се поръсват с пудра захар.






Коментари

Популярни публикации