ШОКОЛАДОВО БИСКВИТЕНА МОКА - МУС ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕНЕ - NO-BAKE CHOCOLATE BISCUIT MOCHA MOUSSE CAKE
Предлагам една разкошна бисквитена торта без печене. Много умерена на захар и умерена на шоколад и сметана. Тортата е лека и изключително вкусна с нежен мока мус крем и точно хрупкави бисквити нито повече, нито по-малко и най-вече се приготвя изключително лесно, за не повече от 1 - 1.30 часа би трябвало да е готова.
350 г - бисквити. (ползвах два вида бисквити, обикновени Petit Beurre и същите, но с масло, количеството разделих наполовина)
70 г - кристална захар
30 г - висококачествено какао
120 мл - вода
70 г - масло
1 ч . л - екстракт ром
МУС ОТ МАСКАРПОНЕ
250 г - маскарпоне на стайна температура
40 г - пудра захар
4 г (2 ч . л .) - разтворимо кафе
1/2 ч . л - екстракт ванилия
240 мл - сметана 35%
5 г (1 ч . л ) - желатин
1 с .л - вода
ЩОКОЛАДОВ ГАНАШ
100 г - черен кувертюр
100 мл - сметана 35%
ДЕКОРАЦИЯ
250 мл - сметана 35%
1 ч . л - разтворимо кафе
шоколадови камъчета за поръска
В касерола се изсипва захарта, какаото, разбърква се с телена бъркалка и се налива водата, разбърква се. Прибавя се маслото на кубчета и касеролата се поставя на силно умерен котлон, да се разтопи маслото и да ври за 4 - 5 минути при постоянно разбъркване. Сваля се от котлона и се прибавя екстракт от ром. Оставя се да се охлади за 5 минути и се изсипва върху бисквитените парченца. Разбърква се добре.
Тортена форма с ринг с d - 20 см се облицова от вътрешната страна с ацетатно фолио. Изсипва се бисквитената смес и се заглажда с обратна лъжица, като леко се притиска. Оставя се настрана.
МУС ОТ МАСКАРПОНЕ
Разтваря се желатина в малкото вода и се оставя за 5 - 10 минути да набъбне. След това се втечнява на водна баня или на много слаб котлон, оставя се настрана да се охлади.
В купа се смесва маскарпонето, пудрата захар, кафето и ванилията. Разбива се с миксер за кратко и се прибавя втечнения желатин . Прибавя се охладената сметана и цялата смес се разбива с миксер на висока степен до меки върхове . Изсипва се върху бисквитите, заглажда се. Покрива се със свежо фолио и се оставя в хладилник за 1 нощ, най-малко за 6 часа.
ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
В купа на водна баня се разтопява шоколада и сметаната. Сваля се от котлона, леко се охлажда и се изсипва върху тортата. Леко и внимателно се поклаща формата да се разпредели правилно. Оставя се да се охлади за 30 минути -до 1 час .
ДЕКОРАЦИЯ
Декорира се с борд от сметанови рози, като сметаната се разбива заедно с лъжичката разтворимо кафе. Изсипва се в пош и се поставят розите плътно една до друга и се разхвърлят шоколадови камъчета. Разбира се ,че разбитата сметана може да има и друга форма, по избор е.
Коментари