ПОСТЕН БОБ С МАНАТАРКИ НА ФУРНА

 

500 г - бял боб
30 г - сушени манатарки
2 големи глави - лук
1 - морков
1 - зелена чушка
1 - червена чушка
3 скилиди - чесън
1 връзка - босилек или 1 ч.л. сух
1 връзка - магданоз
около 70 мл - олио
джоджен за поръска
1 ч . л - сол

Голям  и дълбок глинен ( гювеч) съд с капак .
Бобът се поставя в дълбока тенджера с 1 ч . л . сода бикарбонат. (това не е по рецепта, но прецених ,че така за мен е по-добре. )
Оставя се да заври и след като ври 8 - 10 минути се отцежда и много хубаво се изплаква под течаща вода.
Гъбите се поставят на дъното на гювеча. Заливат се с 400 мл. вряща вода.
Добавя се боба, олиото, наситнени на кубчета лук, морков, двата вида чушки,  цели и обелени скилиди чесън без да се наситняват, те са само да пуснат собствен аромат, босилека и наситнен магданоз. Добавя се  и около 2.5 литра вода.
Вкарва се във фурната и се готви на бавна степен около 3 - 4  часа.
По време на готвенето е възможно да се добави още малко гореща вода, зависи от това кой, как го харесва, по сух или не.
След като е готов се прибавя джоджен и сол на вкус, изключва се фурната и се оставя вътре за още 15 минути.
След като се извади се залива с тънка струйка олио.







Коментари

Популярни публикации