БАНИЦАТА НА МОРЕНА

 

До момента имам около 47 рецепти за различни видове баници, било български , гръцки или турски вариант и всички са добри, но специално тази рецепта ще ми бъде и новогодишната баница, заслужава си. - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8
Така ще я озаглавя.. "Баницата на Морена" държи първенството. * 
От дълго време съм запозната с рецептата й, я днес да я направя, я утре да я започвам и така си минаваше времето. 
В интерес на истината преди време я започнах и какво прочетох, какво  разчетох не знам, но  реших да  намажа всички кори с масло и ги покрих, както е по рецепта, да ама, не. Те се слепиха и ако не ми беше подготвена плънката предварително щях да ги изхвърля, а и много се нервирах, че нищо не съм прочела от бързане и недоглеждане. 
Така че днес имах време , спокойно прочетох и я започнах, не че е голяма философия, но за всяко нещо си иска четене, малко спокойствие и малко време.


1 пакет кори за баница, по рецепта са фини кори, но в момента не разполагах с такива, така че не е проблем.
ПЛЪНКА
300 - 400 г - краве сирене
4 - 5 яйца L
3 - 4 с . л - кисело мляко
мъничка струйка олио

150 г - разтопено масло и струйка олио
200 мл - топло прясно мляко

Първо се започва с корите.  
Една кора се поръсва и разнася с четка масло. Покрива се с още една ,но тя не се намазва с масло. Така приготвени се сгъват на 4 - ри и се оставят настрана. 
Следва отново една кора, намаслява се добре, покрива се с още една кора, която не се намаслява и се сгъва на 4 -ри и се поставя върху първите приготвени кори.
Така се продължава и с останалите кори. 
Обръща се купчината кори , долната да стане първа , тя най-дълго е стояла намазана и започва да съхне.
Разгъва се кората и се поставя от плънката ,като се разнася из цялата кора. 
Навива се на руло и се поставя в добре намаслена тавичка, ползвах метална кръгла  с d 26-28 см. Рулата не трябва да са сбити едно в друго , за да може заливката да мине  между тях.


Може и да се нареже на парчета с желана големина, не го направих, оставих ги рулата цели, това е по избор. 
Останалото масло  малко се затопля , заедно с прясното мляко, колкото отново да се разтопи и се  разпределя върху  цялата баница. 
Така приготвена се пече на 180-190 градуса - до хубаво зачервяване. 
След като е готова се изважда и може да се напръска с малко вода и да се покрие с кърпа, така ще се задуши и ще бъде мека , или да се остави на стайна температура без да се напръсква и ще бъде по - хрупкава.  
* по същия начин се работи и със спанак,  лапад, с ябълки,  с тиква.




Коментари

Анонимен каза…
Аз предпочитам по-дебели кори. Направих я с Одрински кори, които слепих по две. Стана чудесна.
ММ каза…
Здравейте! Благодаря за коментара! Това е чудесно предложение да се приготви и с одринските кори, не съм пробвала, но като идея напълно го приемам. Благодаря! Поздрав!

Популярни публикации