БАНИЦАТА НА МОРЕНА
До момента имам около 47 рецепти за различни видове баници, било български , гръцки или турски вариант и всички са добри, но специално тази рецепта ще ми бъде и новогодишната баница, заслужава си. - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8
Така ще я озаглавя.. "Баницата на Морена" държи първенството. *
От дълго време съм запозната с рецептата й, я днес да я направя, я утре да я започвам и така си минаваше времето.
В интерес на истината преди време я започнах и какво прочетох, какво разчетох не знам, но реших да намажа всички кори с масло и ги покрих, както е по рецепта, да ама, не. Те се слепиха и ако не ми беше подготвена плънката предварително щях да ги изхвърля, а и много се нервирах, че нищо не съм прочела от бързане и недоглеждане.
Така че днес имах време , спокойно прочетох и я започнах, не че е голяма философия, но за всяко нещо си иска четене, малко спокойствие и малко време.
ПЛЪНКА
300 - 400 г - краве сирене
4 - 5 яйца L
3 - 4 с . л - кисело мляко
мъничка струйка олио
150 г - разтопено масло и струйка олио
200 мл - топло прясно мляко
Първо се започва с корите.
Една кора се поръсва и разнася с четка масло. Покрива се с още една ,но тя не се намазва с масло. Така приготвени се сгъват на 4 - ри и се оставят настрана.
Следва отново една кора, намаслява се добре, покрива се с още една кора, която не се намаслява и се сгъва на 4 -ри и се поставя върху първите приготвени кори.
Така се продължава и с останалите кори.
Обръща се купчината кори , долната да стане първа , тя най-дълго е стояла намазана и започва да съхне.
Разгъва се кората и се поставя от плънката ,като се разнася из цялата кора.
Навива се на руло и се поставя в добре намаслена тавичка, ползвах метална кръгла с d 26-28 см. Рулата не трябва да са сбити едно в друго , за да може заливката да мине между тях.
Може и да се нареже на парчета с желана големина, не го направих, оставих ги рулата цели, това е по избор.
Останалото масло малко се затопля , заедно с прясното мляко, колкото отново да се разтопи и се разпределя върху цялата баница.
Така приготвена се пече на 180-190 градуса - до хубаво зачервяване.
След като е готова се изважда и може да се напръска с малко вода и да се покрие с кърпа, така ще се задуши и ще бъде мека , или да се остави на стайна температура без да се напръсква и ще бъде по - хрупкава.
* по същия начин се работи и със спанак, лапад, с ябълки, с тиква.
Коментари