ЛЕШНИКОВИ ТОПКИ С МЕДЕН ШОКОЛАД



100 г - пресята пудра захар
250 г - масло на стайна температура
2 - яйчени жълтъка L
400 г - универсално брашно
50 г - царевично нишесте
1/4 ч. л - сол
1 ч . л - екстракт ванилия
и
2 - белтъка

около 150 г смлени лешници 
ШОКОЛАДОВА - МЕДЕНА ГЛАЗУРА
100 г - черен кувертюр около 70%
40 г -течен мед
20 мл - олио


В купата на миксера се разбива маслото за около 3 минути на висока скорост. 
Прибавя се захарта и се разбива отново до крем.
Прибавят се жълтъците един по един, като след всеки добре се разбива, следва ванилията.
Брашното се смесва с нишестето и се прибавя на три пъти, като се разбива на ниска скорост на миксера. 
Оформя се много нежно , меко и нелепящо тесто.
Откъсват се парченца от тестото и се оформят между дланите на топчета , около 20 - 21 грама.
Всяко топче се потопява в белтък, а след това се овалва в смлени лешници.
Подреждат се в тава върху хартия с малко разстояние едно от друго.
Леко се сплескват с длан и с обратната страна на малка чаена лъжичка предварително потопена в пудра захар се натискат по средата,  за да се оформи вдлъбнатина.
Така приготвени се остават на студено за 30 минути.
Пече се на 170 градуса за около 15 минути.
Изваждат се.


ШОКОЛАДОВА - МЕДЕНА ГЛАЗУРА
На водна баня се стопява шоколада. 
Сваля се от котлона и се прибавя меда, много добре се се разбърква. В началото шоколадовата смес ще прилича на пресечена, но след добро разбъркване и най-вече прибавяне на олиото сместа ще стане перфектно нежна и гладка.
Изсипва се в пош с много тъничик накрайник, или се срязва много  малко поша и се поставя шоколада.
Във всяка вдлъбнатина се поставя шоколад.
Ако остане малко шоколад в поша може да се декорират сладките с нежни линии отгоре.
Оставят се за 1 нощ за засъхне добре.
*не ми достигнаха смлените лешници и някои сладки овалях в смлени бадеми, те са по - светли.






Коментари

Популярни публикации