ОРИГИНАЛНА САЛАТА ОЛИВИЕ
Това е познатата рецепта за обичаната у нас руска салата. Историята на тази салата ще я предам така както я прочетох при Мирена Жутева.
Създадена е от главния готвач на Ермитажа- Люсиен Оливие преди повече от 100 години. До днес тя е претърпяла много промени, но основата й са картофи, моркови ,грах, колбас ,кисели краставички и майонеза.
За тази рецепта специално посетих руски магазин, за да мога да имам руски продукти.
3 - големи картофа
3 - средни моркова
3 - кисели краставички
200 г - консерва грах
200 г - колбас "Докторски"
3 - твърдо сварени яйца
1/4 средна големина - лук
200 г - майонеза Провансал"
100 г - сметана 15% "Натуральная"
1 с . л - лимонов сок
1/2 ч . л - горчица "Старроруская"
В дълбока тенджера се сваряват картофите и морковите без да се обелват .
Свалят се от котлона, охлаждат се и се нарязват на средно големи кубчета. Добавят се и почистените моркови също на кубчета. Следва колбаса и краставичките, също на кубчета.
Отцежда се граха е се прибавя и настърганата 1/4 лук.
Яйцата се прибавят на кубчета.
Майонезата се разбърква с горчицата и лимоновия сок и се прибавя, разбърква се добре.
Охлажда се.
Коментари