БАКЛАВИЧКИ С ЯДКИ И МАСКАРПОНЕ

 

Всяка година приготвям баклава, и имам 7 броя  разкошни рецепти  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0,  
но тази година бях решила, че баклава няма да приготвям. След коледните бисквитки, от които имам все още, на тях нищо им няма, когато са на студено, даже стават по-хубави, нямаше смисъл от баклава, ама сърце не трае и най - вече, когато види нова рецепта.
Тази рецепта я видях при Таня Донева и много ми хареса, направо ми грабна окото, една такава малка, добре свита, разбира се ,че ще е добре свита, при Таня всичко е добре и красиво  приготвено, че как да не я приготвя, тя е бърза и не изисква време. Освен всичко това беше и с различна плънка от крем - сирене Филаделфия и шамфъстък. Имах крем сирене Филаделфия ,но беше само една кутийка, не ми стигаше,  но за сметка на това имах две кутии маскарпоне, защо да не ги ползвам,  а шамфъстъка го избягвам, защото един от семейството ни има алергия към фъстъци и затова при мен ядките са микс от малко орех, малко лешник и малко бадем, така че започнах с моите си налични продукти.
Рецептата ще я изпиша  с моите си продукти, грамажите са същите ,както при Таня Донева.

ЗА БАКЛАВИЧКИТЕ
300 г - маскарпоне
10 - тънки кори за баклава, (ползвах 12 броя кори)
100 смлени - ядки по избор, ползвам малко орех, лешник и бадем
100 г -разтопено масло, (ползвах около 140 грама и не сгреших)
1/2 ч . л - канела на прах
1 с . л - галета
2 до 3 розички - смлян карамфил, не го пропускайте защото придава лек и приятен аромат
СИРОП
200 мл - вода
300 г - кристална захар
1 среден по големина лимон срязан на четири

Първо се приготвя захарния сироп.
В касерола се изсипва захарта , водата и лимона срязан на четири .  Разбърква се.
Оставя се да заври, намалява се температурата на огъня и се оставя да къкри за около 5 до 7 минути. Сваля се от котлона и се оставя напълно да се охлади.
Разтопява се маслото.
Ядките се запичат на 180 градуса за около 7  - 8 минути, колкото да се усети аромата им, след това се смилат в блендер, но така че да има и малко го-големи парченца. 
Към тях се прибавя канелата, смления карамфил, галетата и се разбърква.
Взима се един лист и се поставя с дългата страна към нас. 
Сгъва се като хармоника и се прегъва точно по средата. (ще покажа  в галерията от снимка, но светлината не е добра и снимките не са хубави ,но са разбиращи). 
В долния край се препокриват двете страни, захлупват се една върху друга и се поставя 1 с . л . от ядките и 1 с . л . маскарпоне. Завива се кората отдолу нагоре на плътно руло







Така оформени баклавичките се поставят в много добре намаслена тавичка с разтопено масло посредством четка и се подреждат една до друга. Намазват се обилно с останалото масло.
Пече се на 180 градуса до хубаво зачервяване.
Веднага след като се изкара тавичката от фурната се залива със  студен сироп, разпределя се навсякъде. Поръсва се с малко ядки за разкош.
Оставя се да поеме сиропа около 1 - 2 часа и се охлажда добре.

*Таня, ако случайно влезеш тук в моето си място, ти благодаря за фантастичната рецепта.
и тук







Коментари

Популярни публикации