СТАРОМОДНИ ГРЪЦКИ БАДЕМОВИ СНЕЖНИ СЛАДКИ - KOURABIEDES
Не зная дали тези бисквитки със сложното име KOURABIEDES са старомодни, но мога да кажа, че това е перфектната и любима бисквитка. Няма начин на тръгване от любимата ми Гърция да не си донеса поне 1 кг от тези страхотни бисквити, продават се навсякъде, но най - хубави в град Серес. Там почти в центъра на Серес има една сладкарница, в която се продават разкошотии от сладкиши и винаги я посещавам, няма да говоря ,колко са любезни продавачите, накрая ми подаряват малък комплимент, за това, че съм им посетила сладкарницата, определено са доволни и то си личи.
150 г - масло на стайна температура
75 г - пудра захар
1 с . л - ром, коняк по избор
1 с . л - розова вода
2 пакетчета - ванилия на прах
щипка - сол
1/4 ч . л - бакпулвер
75 г - предварително изпечени бадеми и смлени в блендер , но не на брашно, нека да има малки парченца
225 г - брашно за торти и сладкиши*
* ако не се разполага с такова брашно може да се извади от общото количество 2 с . л брашно и да се добавят 2 с . л . царевично нишесте, и се превръща в брашно за торти и сладкиши.
Маслото и захарта се разбиват на висока скорост за около 7 - 8 минути и трябва сместа да прилича на сметана.
Добавя се лъжицата ром, розовата вода, ванилията, солта и се разбърква на ниска скорост. Добавят се бадемите.
Към брашното се прибавя бакпулвера и се прибавя на три пъти на ниска скорост. Разбиването продължава на средна скорост и когато започне да се оформя топка тесто и да се отделя от купата на миксера е готово и се изважда.
От хубаво измесеното тесто се откъсват парчета равни по размер около 25 - 30 грама и между дланите се оформя топче, като всеки път дланите се напръскват с розова вода.
Подреждат се в тава в хартия за печене и леко се притискат. С показалец за натиска по средата да остави белег.
Пече се на 170 градуса за около 20 / 25 минути.
Бисквитката отгоре трябва да остане бяла.
Готовите бисквитки все още леко топли се овалват обилно в пудра захар.
Подреждат се в сервизна чиния и отгоре се посипват обилно с пудра захар.
Коментари