ПАНДИШПАНЕНО ТИРАМИСУ - TIRAMISU TASTE OF ITALY

 

Вкусът на Италия, това е тирамису, онзи уникален десерт, който всички харесваме и поради тази причина  имам отделна секция в блога си  - тирамису с цели 5 рецепти, всякаква за всеки вкус. -  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%83
Тази рецепта бях си я запланувала да я приготвя за Коледа, така и направих и всички са доволни, няма вече ,свърши бързо, някои по две парчета изядоха. Разкошно на вкус, въпреки че не е с класически бишкоти, а точно с пандишпан, това му е интересното и това много ми допадна. Освен това е показано от уникален MASTERCHEF - BRUNO  ALBOUZE, на който винаги се възхищавам и с удоволствие гледам и следя. Много са малко рецептите, които мога да повторя, почти невъзможно, но тази и някоя и  друга са лесни и се опитвам нещо да направя, понякога успешно, понякога не. Този път е успешно приготвен десерт, той е лесен и е удоволствие да се приготви.
Само да уточня, че тази смес за пандишпана е сместа за направа на оригиналните бишкоти.

ПАНДИШПАН
90 г - белтъци на стайна температура
1 г - кремотартар
100 г - кристална захар
60 г - яйчени жълтъци
100 г - пресято брашно за торти и сладкиши
КАФЕ - СИРОП
370 мл - еспресо
30 мл - вино Марсала
5 г - настъргана лимонова кора ( 1 с . л .)
КРЕМ МАСКАРПОНЕ
70 г - пудра захар
100 г -цели яйца*
225  г - маскарпоне**
225 мл - сметана 36%
и още
100 г - лимонов мармалад
50 г - шоколадови перли
30 г -  филиран млечен шоколад
висококачетвено какао
* маскарпонето и сметаната предпочетох да ги закръгля на 250 съответно грам и милилитри, защото предпочитам да ми остане малко, отколкото да не ми стигне,  остана около 2 с . л . , което изобщо не е проблем.
** по рецепта яйцата са сурови, B. Albouze ги посочва фермерски яйца, но аз нямам доверие у нас,  на които й да са яйца, затова малки ги обработих предварително, за да съм напълно спокойна, но всичко е по избор.


ПАНДИШПАН
Пресява се брашното.
Белтъците се измерват и поставят в купа, разпенват се на слаба степен с миксера и се прибавя кремотартар. Ако не се разполага с него се ползва 1/2 ч . л. лимонов сок. Прибавя се 1/3 от захарта и се разбива на средна скорост. Постепенно се прибавя и останалата захар и се разбива на висока скорост ,докато белтъците станат лъскави и  се втвърдят до сняг. Един по един се прибавят жълтъците при средна скорост на миксера. Над купата се пресява част от брашното и се разбърква внимателно с шпатула, така че да не спадне обема им, следва и другото брашно.
Цялата смес се изсипва в кейкова форма  30/12 см, като на дъното е поставена много леко намаслена с масло  хартия за печене. ( със студено парче масло веднъж  се минава леко хартията, това е напълно достатъчно.) . Заглажда се.
Пече се на 180 градуса за около 15 - 20 минути или до суха клечка поставена по средата.
Изважда се, леко се охлажда и се изважда от формата. 
Оставя се на стайна температура,  непокрит за 1 нощ, за да може напълно да изпръхне.
КРЕМ МАСКАРПОНЕ
Измерват се яйцата. 
Поставят се на водна баня с 1 с . л  от захарта и при непрекъснато разбъркване  с телена бъркалка се сгорещяват до 55 -57  градуса, това е достатъчно. (ползва се кулинарен термометър). Свалят се от котлона и се оставят на студено, това е задължително!
В купа се разбива студената сметана до меки върхове. Прибавя се студеното маскарпоне, студените яйца, захарта и се разбива до твърди върхове, като не се прекалява с разбиването.
КАФЕ СИРОП
Приготвя се еспресото,  охлажда се и  се прибавя  марсалата , задължително се прибавя настърганата лимонова кора, не я отхвърляйте, точно тя дава неповторим аромат и вкус, разбърква се и се оставя настрана.
МОНТИРАНЕ
Разрязва се пандишпана на три платки.
Същата кейкова форма се облицова със свежо фолио, като се минава с памучна кърпа по основата и стените, така ще може да се изглади  максимално и да се оформят хубави ъгли. Фолиото нека да излиза  и извън формата.
На дъното на формата се поставят около 4 с . л . от маскарпонето, разпределят се по дължината.  Поставя се една платка и много добре се намазва посредством четка с кафе-сиропа.  Около 1/3 от крема с маскарпоне се разпределя върху платката. Разхвърлят се 50 г шоколадови перли и много добре се покрива с какао през цедка.
Следва втора платка пандишпан, напоява се много добре с  кафе-сироп, следва тънък пласт от лимонов мармалад и се намазва отново с 1/3  крем маскарпоне и се  покрива  с добър пласт какао.  Завършва се с пандишпан напоен с кафе сироп и се завива с фолиото. 
Така приготвено тирамису-то се оставя в хладилник за 1 нощ.
След престоя в хладилника се обръща в сервизна чиния и се посипва с филиран млечен шоколад, поръсва се с добър пласт какао и се поръсва с настъргана лимонова кора.












Коментари

Популярни публикации