ВАНИЛОВА - КАКАОВА СБРИЧОЛАТА - VANILLA CHOCOLATE CRUMB CAKE


 КАКАОВИ МАСЛЕНИ ТРОХИ
66 г - кристална захар
60 г - кафява захар
щипка - сол
25 г - висококачествено какао
112 г - топло разтопено масло
187 г - брашно за торти и сладкиши*
ВАНИЛОВ КЕЙК
156 г - брашно за торти и сладкиши**
1 ч . л - бакпулвер
0.25 г - това е малка чаена лъжичка - сода бикарбонат
щипка - сол
110 г - масло на стайна температура
100 г - кристална захар
1 - яйчен жълтък
1 - цяло яйце
3 с . л - гръцко кисело мляко
2 с . л - прясно мляко
1 ч . л - ванилия екстракт
*брашно за торти и сладкиши се приготвя като от цялото количество брашно се отделят 2 с . л . и на тяхно място се прибавят 2 с . л . царевично / картофено  нишесте.
** грамажите могат да се закръгляват към  малко по-големи



КАКАОВИ ТРОХИ
В купа се разбърква захарта, солта и какаото. Прибавя се топлото разтопено масло и се разбърква добре. 
Прибавя се брашното и се разбърква с вилица,  докато се образуват трохи, Със сервизен нож може да се нарежат на по-малки трохички, като се прокарва в сместа. Оставя се настрана.
ВАНИЛОВ КЕЙК
В купата на миксера се разбива маслото за 1 минута. 
Прибавя се захарта и се разбива за около 2 минути или до крем. 
Прибавя се 1 цяло яйце и добре се разбива и следва жълтъка и отново се разбива ,докато се приеме. Прибавя се ванилията.
Следва киселото мляко, разбива се и се добавя по малко от брашното, като се редува с лъжиците прясно мляко, завършва се с брашно. 
Разбива се до гладкост и тестото ще бъде по-плътно от кейково.
Приготвя се форма с ринг и d 20 см  и покрита с хартия за печене.
Изсипва се ваниловото тесто, заглажда се с шпатула или с обратна лъжица.
Отгоре се посипват какаовите трохи, разпределят се навсякъде.
Пече се на 165 - 170 градуса за около 60 -65 минути или до суха клечка поставена по средата.





Коментари

Популярни публикации