ЛИМОНОВО ОРЗО - VEGAN LEMON ORZO

 

Обичам паста независимо каква. Тази рецепта я видях по една случайност и въпреки, че е веган я приготвих,  и още веднъж въпреки, че не съм веган и вегетарианец и никога няма да бъда, защото хората не са създадени да се хранят с треви, понякога е съвсем възможно да се приготви нещо по-леко, също така и вкусно.
Лимоновото орзо е кремообразно,  бързо се приготвя, оказа се и много вкусно за един лек обяд.

2 с . л - зехтин Екстра Върджин 
1 голяма глава -червен лук
2 скилиди -пресован чесън
300 г - паста критараки, или орзо, или арпа фиде, все едно е как ще се нарече
1 литър - зеленчуков бульон
100 г - грах от консерва
80 г - бейби спанак
сок от 1 лимон
сол и смлян черен пипер

Загрява се зехтина в тенджера. Прибавя се наситнен лук и се разбърква за  2 - 3 минути на умерен огън. Прибавя се и пресован чесън и се разбърква за 1 минута. Намалява се силата на котлона. 
Добавя се орзото, разбърква се за 1 - 2 минути и се добавя 1/3 от зеленчуковия бульон, при периодично разбъркване.   Оставя се да се поеме и се добавя отново 1/3 от бульона, оставя се да се поеме и се прибавя граха и бейби спанака и последната част от бульона, оставя се да се поеме.  Оставя се да къкри за 2 - 3 минути. В този момент орзото трябва да е al dente. Подправя се с лимонов сок, сол и смлян черен пипер.
Сервира се горещо.



Коментари

Популярни публикации