ШОКОЛАДОВИ ФИНАНСИЕ С ЛЕШНИЦИ И БАДЕМИ

 

75 г - смлени бланширани бадеми
30 г - лешниково брашно
140 г - кафява пудра захар
15 г - високомаслено какао
15 г - царевично нишесте
5 г . бакпулвер
щипка - сол
35 г - мед
100 г - масло
100 г - белтъци


В купа се изсипват всички сухи продукти, разбъркват се.
Маслото се разтопява и се оставя на слаб котлон леко да къкри, докато покафенее, при разбъркване. Внимава се, защото лесно може да изгори.  След като е с приятен кафеникав цвят и ухае приятно се сваля от котлона ,охлажда се за кратко и се прибавя меда, разбърква се. Изсипва се при сухите съставки, разбърква се до хомогенна смес. Прибавят се белтъците, разбърква се хубаво до гладка шоколадова смес. 
Така приготвена сместа се завива с фолио и се оставя в хладилник най-малко за 6 часа, или за 1 нощ.


Намазват се с масло малки форми за кексчета, или мъфин форми с масло. Независимо, че формичките , които показвам са силиконови,  леко ги намазах с разтопено масло, за да съм сигурна, че добре ще извадя изключително вкусното кексче, може да се ползват и форми за медлени или подобни и няма да е каксче, а красива бисквитка.
Във всяка формичка се поставя от охладената смес.
Пече се на 150 градуса с вентилатор, за около 20 - 25 минути или до суха клечка.







Коментари

Популярни публикации