ПИЦА С ГЪБИ И ПАРМИДЖАНО


ТЕСТО
250  г - брашно за пица
170 мл - топла вода, зависимост от вида на брашното водата може да е в +/-
1/2 малка ч. л - бързодействаща мая
1/2 ч . л - кристална захар
щипка - сол
1 с . л - зехтин Екстра Върджин
ПЛЪНКА
1 консерва -  белени домати на кубчета
1 печена -червена чушка на тънки ивици
250 г - гъби Печурки
30 г - масло + 1 с . л зехтин
2 скилиди - чесън нарязан на  люспи 
около 3 с . л .- зехтин Екстра Върджин
1 ч. л - пеперончино или на вкус
добра щипка - мащерка и
щипка - сухи италиански билки*
сол и смлян черен пипер
1 ч . л - босилек, или накъсани пресни листа
1 ч . л - сух риган
около 200 г - моцарела нарязана на тънки шайби
около 200 г - настъргано пармиджано за поръска
*съдържа: босилек, чесън ,морков, черен пипер, майоран, риган, лук, целина лист,, розмарин, мащерка

В купата на миксера се изсипва брашното, сухата мая и захарта, разбърква се. Замесва се тесто, като си сипва водата  и зехтина. Водата може да е малко повече, това не е проблем и тестото ще бъде добре хидратирано.  По време на измесването се добавя и щипката сол. 
След като се отдели от стените на купата се изважда и се прехвърля в леко намаслена купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса на стайна температура, за около 1 час.
ДОМАТЕН СОС
В касерола с дебело дъно се сипва зехтина и доматите, посолява се със сол, черен пипер, пеперончино на вкус, поръсва се риган, босилек, добавя се и нарязан на  много тънко чесън. Оставя се на слаб котлон да къкри за около 1 час при периодично разбъркване. Този доматен сос трябва да остане основно на мазнина.
Гъбите не се измиват под течаща вода, а се обелват с влажна домакинска хартия. Става лесно, като се прокарва хартията отгоре върху гуглата и горния слой веднага се отстранява. Отрязва се пънчето в най-долната му част. Нарязват се на филийки .
В тиган се загрява  1 с . л. зехтин и 30 г масло  и се прибавят филийките гъби. Поръсва се със сол, щипка мащерка и щипка италиански билки. Оставя се на среден котлон да изври водата им и  леко да се запържат. Свалят се от котлона.
Готово втасалото тесто се разточва върху хартия за печене посипана с брашно с d- 30 см.
Така както е с хартията се поставя в тава с размер d 28 см , разпределя се и с помощта на хартията се оформя борд.
По средата на тестото се изсипва доматения сос, разпределя се и отгоре се изсипват гъбите, разпределят се. Между гъбите се поставят жулиените от печената червена чушка.
Върху гъбите се подрежда мацарелата и се посипва обилно с настъргано пармиджано. 
Поръсва се със сух босилек, а най - добре със свежи листа босилек.
Пече се на 180 градуса за около 30 - 40 минути, или докато отгоре стане хубаво златиста.




Коментари

Популярни публикации