КРЕМООБРАЗЕН ГЪБЕН СОС С ВИНО МАРСАЛА - CREAMY MUSHROOM MARSALA SAUCE

 

Не че е нещо невиждано и нечувано, всички приготвяме гъбен със, но специално тази рецепта е уникална на вкус и най - вече този сос е подходящ към много неща и към месо и към печени зеленчуци ,също и печени картофи, съвсем спокойно може да се добави и към паста, последното го пробвах и е разкошно, нищо повече не беше необходимо, даже и пармиджано не добавих. 
Гъбите са храна, която или се обича или се мрази, няма трето положение, но тези от нас, които ги харесват, ги обичат страстно, както съм аз, обичам гъби във всякакво готвене и на тиган и на фурна и както тук на сос, а  това е един от най-любимите ми начини на приготвяне е гъбен сос с невероятен вкус и аромат.

2 с . л - зехтин Екстра Върджин
1  - глава лук, настинена
1 скилида - чесън , пресован
200 г - гъби Печурки нарязани на по-плътни филии
1 с . л - пресен розмарин или 1 ч . л. сух
1 с . л - универсално брашно
130 мл - вино Марсала*
200 мл - зеленчуков бульон**
сол и смлян черен пипер
130 мл - сметана 30%
наситнен магданоз за поръска
* виното Марсала не се заменя, то е в основата на този гъбен сос.
** зеленчуков бульон почти винаги имам в хладилника, приготвям го предварително от 3 - 4 нарязани на едро моркови, стрък праз, стрък - два селъри, няколко филийки корен от целина, 1 голяма глава лук нарязана на големи парчета, корен от пащърнак и корен от магданоз, посолявам леко и добавям зърна микс на черен пипер. Сварявам до пълно омекване, прецеждам във висок буркан и прибирам на студено.


Загрява се зехтина в по-дълбок тиган. 
Прибавя се наситнен лук и на средна температура, към слаба,  се запържва да около 4 - 5 минути, при периодично разбъркване. 
След като започне леко да  се карамелизира се  прибавя пресован чесън и се разбърква за 1 минута.
Добавят се филийките гъби,  посолява се със сол, смлян черен пипер,  наситнен розмарин, разбърква се и се оставят на умерен котлон да се запържат до златисто, до омекване.
След като са омекнали достатъчно се поръсва брашното, бързо се разбърква и се деглазира с виното Марсала . Оставят се на умерен котлон да клокне, намалява се температурата на огъня и се оставя  за около 5 минути при периодично разбъркване, да се редуцира течността наполовина.
Сипва се зеленчуковия бульон и се готви за още 5 - 7 минути.
Накрая се прибавя сметаната и ако е необходимо се посолява отново със сол и смлян черен пипер.
Поръсва се с наситнен магданоз.





Коментари

Популярни публикации