СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ЛИМОНОВА БОБЕНА САЛАТА - MEDITERRANEAN LEMONY WHITE BEAN SALAD

 
850 г - сварен бял боб
1 връзка - пресен зелен лук нарязан на ситно
1 глава - червен лук нарязан на тънки филийки
3 шепи -  маслини  Каламата
115 г - сирене Фета
1 връзка - магданоз нарязан на ситно
2  - печени червени чушки на кубчета
шепа - чери домати
1/2 връзка - копър нарязан на ситно, по избор
сол на вкус
1/2 ч . л - смлян черен пипер
ДРЕСИНГ
30 мл - зехтин Екстра Върджин
1 с . л - бял оцет
2 до 3 с . л - лимонов сок и настъргана кора от 1/2 лимон
1 ч .л - Дижонска горчица
1 скилида . пресован чесън
сол и смлян черен пипер

За тази вкусна салата е необходим хубаво сварен бял боб, може да е  от сорт  Cannelini, или друг вид, по избор. За удобство може да се ползва боб консерва, като  в такива случаи винаги избирам удобството .
Първо се приготвя дресинта, като в зехтина се сипват всички съставки и много хубаво се разбиват до гладка емулсия. Оставя се настрана.
От консервата се отцежда боба и се изплаква в цедка, оставя се да се отцеди много хубаво. Изсипва се в голяма купа и отгоре се прибавя наситнени - магданоз и малкото копър,  зелен лук, червен лук, печените чушки, чери доматите,  подправя се със сол и смлян черен пипер и добре се разбърква. Отгоре се изсипва дресинга, разбърква се и се прибавят маслините и сиренето Фета нарязано на дребни кубчета.
Охлажда се и се сервира. 
Много добре стои към запечено сирене Халуми, както  показвам на снимката.

Коментари

Популярни публикации