ЩРУДЕЛ С ПЛЪНКА ОТ ЯБЪЛКИ И ШОКОЛАД - STRUDEL CON MELE E CIOCCOLATO

 

МАСЛЕНО ТЕСТО
250 г - универсално брашно
60 г - масло на стайна температура
1 - яйце L
1 ч . л - кристална захар
щипка - сол
6 до 7 с . л - топла вода
ПЛЪНКА
2 големи - ябълки, колкото е възможно по сух сорт
100 г - черен кувертюр нарязан на ситно
1 ч . л - канела на прах
30 г - бишкоти
1 ч . л - лимонов сок
2 с . л - кафява захар
40 г - разтопено масло


В купа се смесва брашното, захарта, солта и отгоре се поставя маслото на кубчета. С пръсти,  вилица, или ръчен блендер се довежда до големи трохи и  щом започне да се оформя се добавя яйцето и измесването продължава ,като се сипва и от  лъжиците топла вода. При моето тесто бяха точно 7 с . л. топла вода. Получава се    грубо тесто, което се завива във фолио и се оставя на стайна температура за 30 минути и след тези минути тестото ще е много омекнало и удобно за разточване.
ПЛЪНКА
Ябълките се почистват и нарязват на дребни кубчета. Поставят се в купа, посипва се лимонов сок, канелата, разбъркват се и се оставят настрана. Захарта ще се прибави непосредствено преди да се поставят върху тестото.
Бишкотите се поставят в найлоново пликче и с точилка се смачкват до пясък, може и да се смелят в блендер.
Нарязва се шоколада на дребни кубчета.
Маслото се разтопява.
След времето на изчакване тестото се разточва на правоъгълник с дебелина около 2 - 3 мм.
Намазва се с разтопено масло.
Отгоре се посипва с бишкотите , разпределят се, но без да се стига до края, за да може след това да се залепят страните.
В купата с ябълките се добавя захарта, шоколадовите парченца,  разбърква се и се изсипва по средата на тестото, разпределя се по дължина.
С помощта на хартията се завива руло, като крайчетата на тестото преди това се намазват с белтък или вода и се защипват с пръсти едно  в друго, също така и двата края добре се подпъхват, за да не изтече плънката.
Така оформено  рулото се поставя в плоска тава покрита с хартия за печене.
Отгоре с много остър нож се правят диагонални разрези, без да се стига до основата на рулото.
Намазва се отново с масло.
Пече се на 180 градуса за около 30  -  35  минути.
След като е добре изпечено се изважда и веднага се намазва с останалото малко масло.
Оставя се да се охлади и обилно се напудря с пудра захар.



Коментари

Популярни публикации