БРАЗИЛСКО - ГРЪЦКИ ОРИЗОВ ПИЛАФ - ARROZ A GREGA ( Brazillian Greek Rice Pilaf)



Рецептата е бразилска , нищо че заглавието е подвеждащо и се превежда като бразилски ориз в гръцки стил, но няма нищо общо с Гърция. Това е популярна гарнитура, ситно нарязани зеленчуци, стафиди. Що се отнася до неговия произход и причината за името му, никой не може да даде обяснение и отговор. Може да е прякор на  някой готвач , не е ясно, но това не е толкова важно, важното е, че е много вкусен, пухкав , свеж и красиво стои на масата, цветен е. Задължително при тази рецепта е да се ползва дългозърнест ориз, може да ароматен ориз  Жасмин или Басмати.

2 ч . - ориз Жасмин
1 с . л - зехтин Екстра Върджин
40 г - масло
1 малка глава  - лук на ситно
1 голям - морков на ситно
1 червена - чушка на дребни кубчета
1 жълта/светло зелена - чушка на дребни кубчета
3 скилиди - пресован чесън 
2 малки  консерви- грах
1/2 ч - стафиди
сол и черен пипер
1 - дафинов лист
1/4 ч . л - Рас ел Ханут
4  до 6 ч - гореща вода 

Изсипва се ориза с дълбока цедка и много хубаво се измива от нишестето.  Отцежда се.
В дълбока тенджера с дебело дъно се загрява зехтина и маслото. Прибавя се наситнен лук и се запържва за 2 - 3 минути, да стане прозрачен. Прибавят се моркова, двата вида чушки и се готви при периодично разбъркване за 2 - 3  минути. Прибавя се пресован чесън и се готви за 1 минута при разбъркване, докато се усети аромата. Добавя се грах и стафидите, разбърква се. 
Следва ориза да се запържи за 2 минути при разбъркване , посолява се със сол,  смлян черен пипер и подправката Рас ел Ханут,  пуска се дафинов лист, налива се  4 чаши гореща вода. Оставя се да заври и веднага се намалява температурата на котлона и се оставя да  се готви15 минути под капак. Ако е необходимо се добавя още малко гореща вода.
Изключва се котлона, маха се капака и се оставя без да се разбърква за още 15 минути. 
След това се разбърква с вилица.







Коментари

Популярни публикации