МАЛКА ТОРТА, ИЛИ МИНИ ПАВЛОВА С МАСКАРПОНЕ И КУЛИ ОТ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ


ЦЕЛУВКА
5 - яйчени белтъка на стайна температура
250 г - кристална захар
1 с . л - пресен лимонов сок
1 с . л - ванилия екстракт, или 1 ч . л . ванилова паста
щипка - сол
2 ч . л - царевично нишесте
КРЕМ МАСКАРПОНЕ
400 г - маскарпоне, студено
300 мл - сметана 35%, студена
2 с . л - пудра захар
1/2 ч . л - ванилова паста
КУЛИ ОТ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ
300 г - замразени горски плодове
100 г - кристална захар
2 ч . л - царевично нишесте
4 с . л - вода


Загрята фурна на 200 градуса.
Студените яйца се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъци се се оставят на стайна температура, за около 30 минути, жълтъците се прибират в хладилника ,за друг вид рецепта.
В купата на миксера се изсипват белтъците и се разпенват, докато  се получи хубава пяна. Прибавя се на 3 пъти захарта и се разбива на висока скорост за 9 - 10  минути, добавя се лимоновия сок. Прибавя се ванилията, нишестето през цедка  и  отново се разбива до много твърди върхове. 
Сместа се прехвърля в пош с накрайник отворена звезда и се оформят целувки с d 7.5 - 8 см върху хартия за печене в плоска тава. С обратна лъжица се натиска леко по средата, за да се оформи вдлъбнатина.
Поставят се в нагрятата фурна на 200 градуса и веднага се намалява температурата до 90 градуса и се оставят да се сушат за около 2 часа. След като са готови се изключва фурната, но целувките не се изваждат, оставят се за 1 нощ на топло, така ще се изсушат напълно.
Дали целувката е готова се разбира ,като внимателно, докато са още във фурната,  леко се повдигне и ако може лесно да се отлепи от хартията говори, че е напълно готова, но ако има и най-малко съпротивление между целувката и хартията се оставят още във фурната.
КУЛИ ОТ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ
В касерола се изсипват плодовете с малкото вода и захарта. Оставят се на умерен котлон сместа да заври . Оставят се на котлона за 5 - 7 минути. 
Нишестето се размива в малко студена вода и се изсипва при плодовете, разбърква се и след като лъжицата започне да оставя следа по дъното на касеролата веднага се сваля от огъня. Охлажда се за кратко и леко се пасира до гладкост. Изсипва се в голяма цедка и с помощта на шпатула се прецежда. Оставя се да се охлади.
КРЕМ ОТ МАСКАРПОНЕ И СМЕТАНА
В купата на миксера се изсипва маскарпонето, разбива се за 1 минута и се прибавя сметаната, малкото захар и ванилията. Разбива се на висока скорост, докато се превърне в твърд сняг. Прехвърля се в пош с накрайник отворена звезда. и се поставя крем върху всяка вдлъбнатина на целувката.
За разкош се подреждат малко свежи плодове, а отстрани се залива с 1 с . л . кули от горски плодове.






Коментари

Популярни публикации