МАСЛЕН КЕЙК С ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

 

450 - 500 г - замразени горски плодове, или само от един вид, по избор. Използвах замразени вишни, вишнап, малини, бровинки и имах шепа къпини.*
200 г - универсално брашно
1 малка ч . л - бакпулвер 
180 г - кристална захар
100 г - бадемово / орехово / лешниково  брашно, по избор
150 г - масло на стайна температура
1 пакетче суха - ванилия
4 - яйца L , на стайна температура
2 с . л  - нишесте за плодовете
кафява захар за поръска на плодовете
* ако са свежи плодове времето за печене се намалява до 30 - 40 минути


Маслото се разбива със захарта до крем, за 2 - 3 минути. 
Прибавят се яйцата едно по едно, като след всяко добре се разбива.
Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя на три пъти, като се редува с бадемовото брашно, прибавя се ванилията на прах.  ( ако не се разполага в момента с бадемово или орехово, лешниково брашно, то бланшираните и подсушени ядки се поставят в блендер с 1 с . л . захар и се смилат до брашно. ) 
Замразените плодове се изсипват в купа, не се размразяват и се посипват с нишестето, разбъркват се.
Кейковата смес се изсипва в тортена форма d 20-22 см намаслена с парче масло и поръсена с малко брашно. Разпределя се ,заглажда се.  
Отгоре се изсипват плодовете, разпределят се, като са 5 мм  по  - навътре от края на кейка, така няма да залепят неприятно по стените на формата  по време на печенето.  Поръсват се с кафява захар.
Пече се на 170 градуса за около 60 минути, или до суха клечка.
Охлажда се в самата форма за 20 минути и се освобождава от ринга. 
Охлажда се напълно и по края се напудря с малко пудра захар за разкош.
При поднасяне се прибавя топка сладолед.





Коментари

Популярни публикации