КИПЪРСКИ РАВИОЛИ ОГРЕТЕН СЪС СПАНАК


 Една разкошна рецепта за равиоли и допълнението е спанак, много сочно, свежо и изключително вкусно. 
Тъй като рецептата е кипърска продуктите, които се ползват са сирене Халуми, равиолите са с плънка от сиренето и малко джоджен, няма нищо сложно и ново, разбира се, че може да се приготви и с равиоли, които са ви под ръка, и да ги пригодите към своя вкус, така както направих за поръска ползвах настъргано пармиджано.

500 г - равиоли със сирене Халуми
1250 мл - пилешки бульон, може и зеленчуков
60 г - масло
54 г - универсално брашно
500 мл - прясно мляко
250 мл - сметана 30%
250 мл -  бульон от равиолите
щипка- две -сух джоджен
220 г - спанак
150 г - настъргано сирене Халуми, или друг вид
сол и черен пипер
щипка-две - индийско орехче
пармезан за поръска


В касерола се бланшира спанака, за 2 - 3 минути,   докато омекне.
В тенджера се кипва  бульона и се прибавят равиолите. След като заври се отброяват 10 минути и се сваля от котлона. Трябва да са al dente. Отцеждат се и към тях се прибавя и спанака, разбърква се и  се оставя настрана. 
От бульона се запазва 250 мл, също се оставя настрана.
В дълбок тиган се разтопява маслото. Прибавя се брашното и бързо се разбърква ,да се запържи до светъл цвят. На струйка при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка се прибавя прясното мляко. След като сместа заври се прибавя сметаната и отделения бульон. Продължава да се готви за още 2 -3 минути при разбъркване. Добавя се настърганото сирене Халуми, индийско орехче и щипка-две джоджен,  и се готви, колкото да се смеси с продуктите.
Сваля се от котлона.
В тавичка за печене се сипва от соса да покрие добре дъното. Отгоре се изсипват половината  равиоли със спанака и се залива със сос, следва останалата част от равиолите със спанака и  се завършва със сос.
Отгоре се поръсва с настъргано Халуми. (може да се ползва и настъргана моцарела)
Пече се на 190 градуса за около 25 - 30 минути, или до златисто.
При сервиране може да се допълни с настърган пармезан.
Рецептата може да има всякакви интерпретации, важното е да има равиоли и спанак, всичко друго може да бъде променено, по избор.






Коментари

Популярни публикации