НОРВЕЖКА ГЪБЕНА СУПА


150 г - гъби по избор, избрах гъби Печурки
200 мл - вода
200 мл - зеленчуков бульон
300 мл - пълномаслено прясно мляко
300 мл - сметана 30%
60 г - масло + 1 с . л . зехтин Екстра Върджин
1 с. л . с връх -  универсално брашно*
1/4 ч . л - смляно индийско орехче
сол и смлян черен пипер
копър по избор
* за да не е сурово брашното го препичам на сух тиган, при постоянно разбъркване,  докато започне да ухае приятно и да има светло бежов цвят, но това е по  избор .

Винаги имам приготвен зеленчуков бульон, който съм замразила във фризера и когато ми е необходим си изваждам. Не препоръчвам ползването на готовите кубчета, защото да се приготви бульон е много лесно, трябват само зеленчуци по избор, като 2 глави  лук нарязан на четири, корен пащърнак, целина от глава няколко филийки, няколко стръка селъри, 2 - 3 моркова, чушка зелена и червена, стръкове от магданоз, вода да покрие зеленчуците,  леко го подсолявам, сварявам до пълна готовност , охлаждам, прецеждам  и замразявам, да имам винаги под ръка, когато ми е необходим, както при тази рецепта, но всичко е въпрос на време и вкус.
Винаги избирам гъби, които са от добър производител, това означава да са чисти, а не с кални зрънца по тях, това говори добро или лошо за производителя.
Гъбите не се измиват под печаща вода, а се обелват, става много лесно и се избърсват с  влажна домакинска хартия, отрязвам най-долната част на пънчето и се нарязват на филийки.
Поставят се в тиган със сгорещеното масло и лъжицата зехтин, да се запържат при периодично разбъркване,  докато водата им изври и станат леко  златисти.
През това време се кипва водата и зеленчуковия бульон  и след като е завряла се изсипват гъбите. В тигана се добавя малко от течността ,за да обере добре маслото и се изсипва в тенджерата. Добавя се прясното мляко, течната сметана, индийското орехче и се оставя на умерена температура да ври за 3- 4 минути.
В купичка се разбърква брашното със студена вода, да стане течно и се изсипва в тенджерата при гъбите, разбърква се и се оставя да клокне. 
Посолява се със сол и смлян черен пипер.
Поръсва се с наситнен копър, по избор.
По избор всеки може да добави и хлебни крутони.





Коментари

Популярни публикации