ДЖЕНОВЕЗИ - СИЦИЛИАНСКИ ДЕСЕРТ ОТ ЕРИЧЕ- GENOVESI DI ERICE RICETTA MARIA GRAMMATICO


Това са малки сладкиши- бисквитка във формата на хълм, приготвени от тънко, фино  маслено тесто с пълнеж от яйчен крем и поръсени обилно с пудра захар. Отвън са хрупкави , а отвътре са меки.
Тези сладкиши са известни  из цяла Сицилия със своя вкус , но основно идват от Ериче, малко, изключително красиво  средновековно  селце и са дело на Maria Grammatico.
Maria била млада, когато загубва баща си след Втората световна война и отива да живее в близкия манастир и да помага в  кухнята, също така да помага и финансово на семейството си. Там тя създава малката вкусна сладка, която приличала на традиционната  малка шапка на моряците от Genovesi.
След 15 години на изолация и дълги часове на упорита работа  Maria Grammatico напуска манастира  и без помощта или подкрепа от монахините, Maria  създала собствен магазин за деликатеси, които се научила да приготвя по време на престоя си  в манастира  и сладкарница, която и до днес работи и е пълна с най-различни лакомства.

МАСЛЕНО ТЕСТО
125 г - брашно 00
125 г - брашно Семола
100 г - кристална захар
100 г - студено масло на кубчета
щипка  -сол
2 - яйчени жълтъка L
2.5 г - бакпулвер (1/2 малка ч.л.)
3 до 5 ч . л - студена вода
CREMA  PASTICCERA - ОСНОВЕН СЛАДКАРСКИ КРЕМ
5 - яйчени жълтъка L
125 г - кристална захар
45 г - царевично нишесте
500 мл - прясно мляко
1 ч . л - ванилова паста
настъргана кора от 1 лимон



ТЕСТО
В купа се смесват двата вида пресети брашна , добавя се захарта, щипката сол, и бакпулвера, разбъркват се. Отгоре се поставя маслото на кубчета и с пръсти, или ръчен блендер, нож, вилица се довежда до трохи. 
В сместа се прави кладенче и се изсипват жълтъците, замесва се тесто. Ако е прекалено сухо може да се добавят ,но внимателно лъжичка по лъжичка студена вода, докато се оформи гладко, хомогенно  тесто завива се във фолио и се оставя в хладилник за най-малко 60 минути, оставих го за 1 нощ. 
CREMA PASTICCERA - основен сладкарски крем
В касерола се изсипва млякото и настърганата лимонова кора и се сгорещява на умерен котлон.
В купа се изсипват жълтъците, захарта, разбива се, докато се смесят добре, и се прибавя нишестето, отново се разбърква много хубаво.
Изсипва се част от горещото мляко при непрекъснато разбъркване, връща се сместа в касеролата и се сварява гъст крем при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка. Щом започнат да излизат мехури веднага се сваля от котлона. 
Добавя се ваниловата паста и разбъркването продължава, докато температурата стане 50 градуса, това ще позволи да запази добра консистенция. След това се покрива плътно с фолио и се оставя да се охлади напълно на стайна температура. Преди да се ползва се разбива с миксер за 1 минута да стане отново пухкав.
Охладеното тесто се разточва с дебелина около 3 - 4 мм, върху хартия за печене, която леко е напръскана с малко брашно, тестото също леко се напръсква, също и точилката.
С метална формичка се изрязват дискове четен брой с d 8 см.( направих дисковете малко по-малко 7 см, за да е малко по-малка сладката, по всичко е по избор ,но в такъв случай ще остане около една купичка крем, който е толкова хубав, че не е проблем да се хапне ).
На всеки диск се поставя по 1 с.л. от крема даже и малко повечко, ако е с d 8 см,  точно по средата, нека да има връх. Намазват се крайчетата на долния диск с мъничко вода и се поставя втори диск, за да покрие, страните им се залепят с пръсти, или нещо друго подходящо.


Така приготвените сладкиши се подреждат с малко разстояние  в плоска тава с хартия за печене.
Охлажда се, докато загрее фурната на 200 градуса и се пече за 8 - 10 минути.
Изваждат се сладките ,охлаждат се за кратко и още топли обилно се напудрят с пудра захар.






Коментари

Популярни публикации