ГРЪЦКА ЗЕЛЕНЧУКОВА ЯХНИЯ С ПАСТА КРИТАРАКИ ( ОРЗО) - GREEK KRITHARAKI, ORZO PASTA STEW WITH LEEK AND VEGETABLES

 

250 г - критараки, орзо
4 с . л -зехтин Екстра Върджин
3 стръка - праз, бялата част ситно нарязан
4 стръка - пресен зелен лук, ситна нарязан
1 малка глава - лук, наситнен
3 - моркова, ситно нарязани
1  с. л - доматена паста
1/2 ч . л - смляно индийско орехче
1/4 ч . л - канела на прах
1/2 ч . л - бахар на прах
1 печена - червена чушка на дребни кубчета
около 650 мл - гореща вода
сол и смлян черен пипер
1 малка ч .л - кристална захар
наситнен магданоз за поръска

В тенджера с дебело дъно си сипва зехтина, сгорещява се и се прибавя наситнен лук и се запържва за 2 минути при разбъркване на умерен котлон. Следва зеления лук, нарязания на ситно праз и се готви за още 2 - 3 минути при периодично разбъркване. Ако е необходимо се добавя още 1 с . л. зехтин, зеленчуците обичат зехтин. 
Изсипва се пастата критараки, да се оваля в зехтина  при разбъркване Намалява се температурата на котлона до много ниска и се прибавя доматената паста при енергично разбъркване. Добавят се морковите, чушката и се залива с горещата вода. Подправя се със сол и смлян черен пипер и всички останали сухи подправки, разбърква се. 
Оставя се да къкри за 20 - 22  минути на слаб котлон, от 9- та  степен на 2 -ка. Ако е необходимо може да се добави още малко гореща вода. 
По средата на готвенето се добавя и захарта, разбърква се, тя ще намали киселинността на доматената паста.
След като е поета течността се сваля от котлона. Не се преварява пастата, за да могат зеленчуците да останат хрупкави.
Поръсва се с наситнен магданоз и се сервира с парче лимон.



Коментари

Популярни публикации