УСУКАН КОЗУНАК - КРАФИН


350 г - универсално брашно + 1 с . л.
7 г - суха мая
110 мл - топло прясно мляко
80 г - кристална захар
1 пакетче - ванилова захар
щипка - сол
1 -  яйце М
2 - яйчени жълтъка
40 г - разтопено масло
120 г - масло на стайна температура за намазване
1 ч . л - смляно индийско орехче
200 г -  микс от сушени боровинки и стафиди
100 г - смлени орехи


Сушените плодове се заливат с гореща вода и се оставят за 15 минути. 
Отцеждат се и се подсушават, оставят се настрани до ползването им.
Не е необходимо предварително да се активира сухата мая,  но за да съм сигурна в нейното качество я активирах в топлото прясно мляко с 1 ч . л. захар и малко брашно. Разбърква се и се оставя да шупне.
Маслото се разтопява.
В купа с  телена бъркалка се разбиват жълтъците, цялото яйце, останалата захар, ваниловата захар.
В купата на миксера се изсипва пресятото брашно.
Прави се кладенче и се изсипва шупналата мая и яйчената смес. Замесва се тесто и отстрани се добавя и малкото сол. 
След като е замесено добре тестото започва да се налива по- малко от разтопеното  масло при непрекъснато размесване. След като е поето изцяло се оставя да се измесва за 10 минути, като последните 3 - 4 минути скоростта се увеличава на средна.
Измесеното тесто е пухкаво, нежно и малко лепи по ръцете, но брашно повече не се добавя.
Изважда се и се прехвърля в намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса във фурната, но само на включено осветление, тази температура от осветлението е напълно достатъчна да втаса тестото бавно и равномерно. Не препоръчвам втасване в загрята фурна, защото се променя консистенцията му.
Втасалото тесто се изважда върху малко брашно. 
С ръцете първо се оформя на правоъгълник, много добре се държи тестото, не лепи по ръцете, и с точилка се разточва на голям правоъгълник с дебелина около 3 - 4 мм. 
Намазва се с мекото масло равномерно навсякъде.
Посипва се със сушените плодове, смлените орехи и смляното индийско орехче, разпределят се.
Завива се на руло от дългата страна.
С нож  по дължина рулото се разрязва през средата, да станат две половинки рула, като не се разрязва в най - горната част, тя остава цяла. 
Всяка част тесто се навива като охлюв, като се гледа разрезите да са отвън и едната част тесто се навива в дясно, а другата в ляво. Избира се една част тесто и се поставя върху другата, да бъдат една върху друга, като краищата се подпъхват отдолу. 
Така оформено се поставя в на намаслена  форма с d 16/18 см. 
Ако не се разполага с такава малка форма , то  крафина  се поставя в плоска тава с хартия за печене и около оформеното тесто се поставя метален ринг, който се стяга около 18 см. , или  се ползва малка метална тенджера с малко по - високи стени.
Оставя се да втаса отново.
Фурната се загрява до 180 градуса.
След като се постави в горещата фурна веднага се намалява температурата до 160 градуса.
Пече се около 45 - 55 минути, или до суха клечка поставена в средата.
Охлажда се в самата форма за 20 минути, изважда се и се оставя напълно да се охлади.
Може да се напудри с пудра захар или да се намаже с малко разтопен мед за блясък и красота.





Коментари

Популярни публикации