МЕКСИКАНСКИ ПЕЧЕН БОБ С КАЙМА И БЕКОН

 

Преди няколко години Марчев беше командирован до Мексико в Мексико сити.. Разбира се, че беше очарован и от богатството и същевременно и бедността на тази уникална страна, двете неща са на два различни полюса, но въпреки това хората там били щастливи и доволни, независимо, колко са бедни или богати, всеки по свое му разбира живота в този мегаполис.  Заедно с невероятно прекарване от тази командировка стана дума и с какво са го хранили. Основното е уникалната телешка пържола, царевичните питки -  тортии и многото люти подправки, ама наистина люти. морски дарове и супата от тях, която била несравнима. уникалните плодове и зеленчуци и такос. Та за този такос ставаше най-вече въпрос, който се предлага на улицата, улична храна е и се  приготвя от сготвени  два- три вида боб, кайма и подправки и люто, ама толкова люто, че да те избие пот по челото. 
Нямам представа дали тази рецепта се доближава до спомените на съпруга ми, но според него доста се доближава,  намерих и я приготвих и мога да кажа, че е съвършена на вкус и аромати. Вероятно рецептата, която съм ползвала е изменена по неин си начин, аз я промених малко по мой начин , но се доближава много до източника, мексиканската храна.

500 г - общо свинско и телешко на кайма
1 глава -лук
150 г - бекон
400 г - маслен боб от консерва
400 г - бял боб консерва
400 г - червен боб консерва
и още
60 г - барбекю сос
60 г - кетчуп
1 с . л - кристална  кафява захар
1 с . л - дижонска горчица
1 ч . л -смлян черен пипер
1 ч . л - сол
кориандър за поръска
(ползвах 170 г италианска много люта подправка.)



В сух и горещ тиган се слага наситнената глава лук и кубчета бекон.  Запържва се до омекване на лука. Ако бекона е повече сух може да се добави 1 с . л олио.
Добавя се каймата и се довежда до трохи при непрекъснато разбъркване.
Сваля се от котлона и се оставя настрани.
В купичка се разбъркват кетчупа, барбекю соса, горчицата, захарта , черен и червен пипер и солта.  Разбърква се много хубаво и се прибавя към каймата, разбърква се отново. Добавя се и люта подправка или няколко наситнени  люти чушки Халапеньо.
В тавичка се изсипват трите вида боб, разбъркват се и се добавя каймата отново се разбърква.  Добавя се мъничко, около 50 -70 мл  гореща вода и струйка олио.
Така приготвена тавичката се вкарва в загрята фурна на 200 градуса и се пече за 30 минути.
Изважда се и се поръсва в наситнен кориандър. ( той е по избор, или наситнен магданоз)
по идея на https://beautifulkitchen.net/





Коментари

Популярни публикации