КОЗУНАЧЕНИ ПОНИЧКИ НА ФУРНА - BOMBOLONI AL FORNO


400 г - брашно 00
4/5 г - суха мая, или 15 г свежа мая
150 мл - топло прясно мляко
1 - яйчен жълтък М
1 - яйце М
100 г - кристална захар
50 г - студено масло на кубчета
настъргана кора от 1 лимон
1 прахче - ванилин
щипка сол
и още
около 70 г кристална канелена захар
и около 30 г разтопено масло



В топлото прясно мляко се изсипва маята и се добавя малко от захарта, разбърква се. Оставя се за 10 - 15 минути да се активира. По принцип сухата мая не се активира предварително, но за да съм сигурна в нейните качества го правя, нищо не ми коства, докато си измеря продуктите маята се е активирала.
В купата на миксера се изсипва брашното, прави се кладене и се прибавя активната мая, и останалата захар. Замесва се на слаба степен и се прибавят яйцето, жълтъка, настърганата кора лимон, ванилина  и се замесва тесто, докато се образува топка. 
Тестото е меко и леко лепи по ръцете, може да се добави до 1 с . л брашно, ако  прекалено  лепи, но не е задължително, рецептата е много точна и брашно повече не съм добавяла. 
След като се оформи топката тесто започва да се прибавя маслото на кубчета, измесва се , докато се усвои от тестото, което е стегнато, не лепи по ръцете и се държи много хубаво.
Прехвърля се в леко намаслена купа с масло и се оставя да втаса на стайна температура за около 1 - 1.30 часа, или докато се увеличи двойно.
Втасалото тесто  се изважда и от него се откъсват парчета около 80 - 100 г всяко. 
Оформя се на хубаво топче и се подреждат в тава върху хартия за печене.
Оставят се да втасат отново за около 1 час.
Намазват се няколко пъти с с отделения белтък, докато загрее фурната на 180 градуса.
Пече се за около 15 - 20 минути.
Изваждат се от фурната и още топли със силиконова четка се намазват с разтопено масло. 
Потопяват се в захарта, овалват се от всички страни.






Коментари

Популярни публикации